– Vi er ikke perfekte

Barbie-Mattels sjef om tilbakekallingen av 21 mill. farlige leker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den skandaleforfulgte leketøysprodusenten Mattel gjorde feil da de ikke sjekket underleverandørene sine i Kina godt nok. Det innrømmer Mattels administrerende direktør Robert Eckert under en høring i Kongressen onsdag.

Nå forsøker Eckert å roe ned sinte kunder som har mottatt utrygge, kinesiskproduserte leker, melder nyhetsbyrået AP.

– Vi er ikke perfekte. Men vi har taklet forskjellige saker før og vi har demonstrert en vilje til å forandre ting til det bedre, ikke bare innenfor vårt selskap, men i hele industrien, sa Eckert i en forberedt uttalelse foran en underkomite i Senatet.

Den siste måneden har Mattel måttet trekke tilbake mer enn 21 millioner leker produsert i Kina, inkludert leker fra Barbie, Polly Pocket og Disneyfilmen Cars. Lekene ble trukket tilbake på grunn av bekymring for blyholdig maling på lekene, og fare for at små magneter kunne løsne og utgjøre en kvelningsfare.

Tilbakeviste påstander om somling

Mattel tilbakekalte først 18,2 millioner leker på verdensbasis. 70 000 av dem ble tilbakekalt i Norge, og leketøysprodusenten oppfordret folk til å levere inn lekene så fort som mulig.  Tidligere denne måneden ble flere leker trukket tilbake, 2926 av dem i Norge. 

Under høringen i dag tilbakeviste Eckert at advarslene om de farlige produktene kom for sent til kundene. Ifølge føderale regler må produsentene i de fleste tilfeller rapportere alle potensielt farlige produktdefekter innen 24 timer etter at de får kjennskap til dem.

Mattel skal ha brukt måneder på å samle informasjon og etterforske problemet innen organisasjonen, etter å ha fått flere klager fra kunder.

KALT TILBAKE: Denne lekebilen fra tegnefilmen Cars er en av Mattel-lekene som er kalt tilbake i Norge. Over 72 000 leker har blitt tilbakekalt i Norge. 21 millioner leker er kalt tilbake på verdensbasis. Foto: MATTEL
KALT TILBAKE: Denne lekebilen fra tegnefilmen Cars er en av Mattel-lekene som er kalt tilbake i Norge. Over 72 000 leker har blitt tilbakekalt i Norge. 21 millioner leker er kalt tilbake på verdensbasis. Foto: MATTEL Vis mer

Eckert fortalte at Mattel har samarbeidet tett med en kommisjon for forbrukersikkerhet (CPSC) for å utvikle nye rapporteringsprosedyrer.

– Jeg tror våre handlinger, i nært samarbeid med CPSC, for å identifiserere og annonsere de nylige tilbakekallingene demonstrerer at vi er opptatt av kommisjonen og deres prosesser, sier Eckert.

Få levert tilbake

Mange av de farlige lekene er sannsynligvis fremdeles rundt i norske hjem. Pressetalskvinne Hanna McBride i Mattel Norge uttalte 5.september at kun et fåtall av de 70000 farlige lekene hadde blitt levert tilbake her i landet.

– Jeg har ikke helt oversikten, men et tusentalls. Men ikke i nærheten av 70 000, sier pressetalskvinnen.

ANGRENDE SJEF: Mattels administrerende direktør Robert Eckert innrømte under høringen i dag at selskapet ikke har sjekket underleverandørene sine grundig nok.
TILBAKEKALT: Katt som er malt med blyholdig maling.
TILBAKEKALT: Barbie-leke der små magneter kan løsne.