EU-HYLLEST: Nobels fredspris 2012. EU-President Herman Van Rompuy, EU-parlamentets president Martin Schulz og president for EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso mottar mandag Nobels fredspris for 2012 fra Nobel-komiteens leder Thorbjørn Jagland i Rådhuset i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EU-HYLLEST: Nobels fredspris 2012. EU-President Herman Van Rompuy, EU-parlamentets president Martin Schulz og president for EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso mottar mandag Nobels fredspris for 2012 fra Nobel-komiteens leder Thorbjørn Jagland i Rådhuset i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Vi er ikke samlet her i dag i troen på at EU er perfekt. Vi er samlet i troen på at problemer i Europa må løses i fellesskap

Thorbjørn Jagland talte til fredsprisvinneren i Oslo rådhus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO RÅDHUS (Dagbladet): Leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, har sagt om talen han akkurat nå holder i Oslo rådhus som den vanskeligste talen han han skrevet.

- Det har vært enormt krevende og vanskelig siden prisen favner så mange, sa Jagland til NRK tidligere i dag.

I talen til de tre EU-toppene - EUs president Herman Van Rompuy, kommisjonspresident José Manuel Barroso og EU-parlamentets president Martin Schulz - og de 20 europeiske lederne som har ankommet Oslo i dag, snakket Jagland varmt om det det europeiske samarbeidet.

- Uten det europeiske samarbeidet ville resultatet lett blitt ny proteksjonisme, ny nasjonalisme, med fare for at det som er vunnet, går tapt.

I talen til fredsprisvinneren legger Jagland vekt på EU som fredsbyggende, på institusjonenes plass, helt fra EUs første tid. Han snakket om Kull- og stålunionen, om hvordan økonomisk samarbeid ble til et fredsprosjekt. Thorbjørn Jagland omtakte det historiske året 1989 som et magisk år.

- 1989, da Berlinmuren ble revet og jernteppet hevet. I Europa ble skillet mellom øst og vest brutt ned raskere enn noen kunne tenkt seg.

Avviklingen av den kalde krigen var et hovedtema for Jagland.

- Mikhail Gorbatsjov skapte de ytre forutsetningene for Øst-Europas frigjøring. Nasjonale ledere, med Lech Valesa i spissen, tok de nødvendige lokale initiativ. Både Gorbatsjov og Valesa fikk sine fortjente priser.

EUs rolle for avviklingen av den kalde krigen var heller ikke ubetydelig.

- Nå får endelig EU sin (fredspris). Det som skjedde i disse måneder og år etter Berlinmurens fall, er kanskje den største solidaritetshandling noensinne på det europeiske kontinentet.

Jagland tok også opp diskusjonen om det som etter manges mening er EUs utilstrekkelighet.

- Vi er ikke samlet her i dag i troen på at EU er perfekt. Vi er samlet i troen på at problemer i Europa må løses i fellesskap.