IKKE TERRORISTER:  Nordmannen Espen Goffeng (t.h) har holdt en rekke seminarer for Gaza-aktivistene i Aten. I dag reiser han hjem til Norge, med tungt hjerte. - Men det er få plasser på båtene, og det er viktigere at flere får oppleve dette, sier Goffeng til Dagbladet. Sjøl var han med flotiljaen mot Gaza i fjor. Foto: Johnny Leo Johansen/Dagbladet
IKKE TERRORISTER: Nordmannen Espen Goffeng (t.h) har holdt en rekke seminarer for Gaza-aktivistene i Aten. I dag reiser han hjem til Norge, med tungt hjerte. - Men det er få plasser på båtene, og det er viktigere at flere får oppleve dette, sier Goffeng til Dagbladet. Sjøl var han med flotiljaen mot Gaza i fjor. Foto: Johnny Leo Johansen/DagbladetVis mer

- Vi er ikke terrorister, slik Israel vil ha det til

Nordmann reagerer på å bli stemplet som terrorister av den israelske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden kom Espen Goffeng og to andre nordmenn i søkelyset da israelske soldater bordet skipet «Mavi Marmara» og etterlot seg ni døde tyrkiske aktivister.

Kontraster Nå har Espeng Goffeng brukt de siste dagene i Aten sammen med de rundt 350 aksjonistene som venter på å dra sjøveien mot Gaza. Siden Goffeng var med på fjorårets flotilja, har han nå hatt kurs for mange av aksjonistene for at de skal forberede seg på hva de kan vente seg når de går ombord i de ti båtene som skal mot Gaza i slutten av denne uka.

- Når jeg leser israelske aviser, kjenner jeg meg ikke igjen. Israelerne sier at vi er terrorister, men alle som er her er menneskerettighetsaktivister som ønsker fokus på den israelske blokaden av folket i Gaza. Det israelske mediene skriver er i sterkt kontrast til hva jeg opplever her, sier Goffeng på telefon til Dagbladet.

Talsperson for den israelske hæren, Avital Leibovich sa i går til reportere at Israel at de sitter på etterretningsrapporter som sier at «ekstremister er med i flotiljaen», og at de har hva Leibovich kaller «farlig brennbare kjemikalier» som skulle brukes mot de israelske styrkene, melder nyhetsbyrået Ap i dag.

- Jeg kjenner meg ikke igjen. Det har vært rørende å være her. Det er folk som vil få slutt på blokaden av Gaza, sier Goffeng.

- Bestemte amerikanere Nordmannen er tydelig beveget av de siste dagers opphold i Aten, og skulle gjerne ha vært med på en av båtene som håper å komme seg til Gaza, som han gjorde i fjor.

- Men det er så få plasser på båtene, at det er viktig at flere får oppleve dette. Det er masse fine mennesker her. Jeg har blant annet vært med på trening med noen av amerikanerne som er her, og selv om de er presset hardt i forhold til at de kan få problemer når de kommer hjem, så vil de dra, sier Goffeng.

De amerikanske statsborgerne har ifølge Goffeng fått beskjed om at de kan vente seg rettssaker fordi de da vil være med å støtte Hamas i Gaza, som amerikanerne har på sin terroristliste.

Litt som i Flåklypa I går kveld ble det ifølge den norske aksjonisttroppen i Aten klart at båten som skulle frakta norske, svenske og greske aktivister til Gaza har blitt utsatt for sabotasje i propellakselen.

- Da vi testkjørte båten, brakk propellakselen. Først tenkte jeg at det var en forbausende talentløst å kutte av propellakslingen siden det bare tar en dag eller to å reparere. Men så viste det seg at de ikke har kappet av hele akselen, men scoret litt inn i den, sier Rødt-profilen Torstein Dahle, som er leder og talsmann for den norske delegasjonen, til Dagbladet.

- Dette høres jo litt ut som Blodstrupmoen gjorde med Reodor Felgens bil i Flåklypa?

- Ja, det var en vesentlig mer talentfull sabotasjeaksjon enn først antatt. Hensikten var nok at vi ikke skulle merke noe, og så få problemer ute i åpent hav. Men nå blir båten reparert såpass raskt at vi kommer oss mot Gaza sammen med de andre båtene som planlagt, sier Dahle.

- Er sabotasje Flotiljaen skal etter planen dra mot Gaza torsdag denne uka, hvis forsikringspapirer og båtreparasjoner går si orden.

- Israel står bak en rekke sabotasjeforsøk, og det er veldig veldig alvorlig. Det føyer seg inn i bildet fra i fjor. I år er det også funnet en mutter i drivstoffrøret på den amerikanske båten, sier Thorstein Dahle.

- Kan det ikke hende at båtene dere skal bruke var i dårlig stand?

- Vi har måttet gjøre noen reparasjoner, men mutter i drivstoffrøret og problemene med propellakselen skyldes nok sabotasje. Men vi gjør alt vi kan for at båtene skal komme ut etter planen, sier Dahle.

Trøbbel til tross, Dahle mener at aksjonistene som nå er i Aten bare blir mer og mer innstilt på å dra mot Gaza fra dag til dag.

- Det er god stemning hos alle deltakerne: Vi skal til Gaza, sier Dahle.

Ikke-voldslinje Dror Feiler, en av organisatorene bak flotiljaen, sier at alle de over 300 aksjonistene har skrevet under på at de skal følge en ikke-voldslinje, melder nyhetsbyrået Ap.

- Hvis de (israelerne) mistenker noen, la dem gi oss informasjonen og vi skal snakke med personene. Hvis informasjonen de sitter på viser seg å være sann, vil vi ikke ta dem med oss i flotiljaen. Vi ønsker ikke sammenstøt med noen, sier Feiler til den israelske militærradioen, ifølge Ap.

I dag ble det klart at israelske myndigheter ikke vil straffe internasjonale journalister som blir med på en av flotiljabåtene, melder den israelske avisa Haaretz.
 

TO GAZA WITH LOVE: Gaza-aktivister som venter på seilingstillatelse, demonstrerte i Aten mandag. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/SCANPIX
TO GAZA WITH LOVE: Gaza-aktivister som venter på seilingstillatelse, demonstrerte i Aten mandag. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/SCANPIX Vis mer