- Vi er ikke terrorister

Islendingene til angrep i massiv nettkampanje mot Gordon Brown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Titusenvis av sinte islendinger har nå satt navnet sitt på en underskriftkampanje rettet mot den britiske regjeringen og statsminister Gordon Brown.


Nettsiden Indefence.is hevder å ha samlet over 55 000 navn, et tall som tilsvarer over 15 prosent av den islandske befolkningen, og tusenvis av deltakerne har lastet opp bilder av seg selv med plakater som viser påskrift som «Vi er ikke terrorister», og «Dette er ikke vår feil».

De høylydte protestene skyldes Storbritannias beslutning om å utnytte terrorlovgivningen fra 2001, den såkalte «Anti-terrorism, Crime and Security Act», til å fryse islandske midler i landet.


Statsminister Gordon Brown tok loven i bruk etter at hundretusenvis av britiske sparekunder mistet tilgangen på sine penger i islandske banker, da Islands regjering tidligere denne måneden tok grep som følge av finanskrisen som har rammet landet spesielt hardt.

- De har sviktet det britiske folk, uttalte Brown, og kalte islandske myndigheters behandling av sparekundene ulovlig.


Den islandske banken Landsbanki havnet dermed på en liste på det britiske finansdepartementets hjemmesider over land og institusjoner som er underlagt økonomiske sanksjoner fra den britiske regjeringen, sammen med blant andre Al Quaida, Taliban, Iran, Nord-Korea og Sudan.

Dette har falt islendingene svært tungt for brystet.

Mister sitt levebrød

- Vi er ikke terrorister

- En alvorlig situasjon har blitt forvandlet til en nasjonal katastrofe, skriver opphavsmennene bak kampanjen.

- Ved å bruke denne loven har den britiske regjeringen forårsaket en total kollaps i det islandske banksystemet, og gjort det nærmest umulig å flytte midler mellom Island og andre land. Mens Brown oppnådde midlertidig popularitet på grunn av dette i sitt eget land, mister det islandske folk og islandske selskaper uten direkte bånd til Landsbanki sitt levebrød, fortsetter det.

Også Dagbladet.no har fått henvendelser fra islendinger som føler seg støtt av at Landsbanki er ført opp på denne lista.

Men det er ikke bare følelsene som er såret, dette har også store økonomiske konsekvenser for Island, mener initiativtakerne.

- Dette har fått effekt ikke bare for Islands forretninger med Storbritannia, vi kan heller ikke handle med USA ettersom de ser terrorloven. Selskaper kan ikke få betaling i utenlandsk valuta og betalingssystemet ligger mer eller mindre nede, sier Sigmundur David Gunnlaugsson, en av initiativtakerne, ifølge Aftonbladet.

Og sinnet har kanskje allerede nådd de britiske øyer.

Flyttet Landsbanki av lista

For noen timer etter at kampanjen ble lansert på nettet sist onsdag, ble Landsbanki flyttet vekk fra listen på det britiske finansdepartementets hjemmesider, og opprettet en egen underkategori som skiller oppføringen fra terrorist-virksomhet.

FLYTTET PÅ BANKEN: Samme dag som underskriftkampanjen tok fart på Island, ble Landsbanki flyttet ut av den opprinnelige listen, og plassert under en egen kategori, et lite stykke lenger unna Al Quaida, for eksempel. SKJERMDUMP: INDEFENCE.IS
FLYTTET PÅ BANKEN: Samme dag som underskriftkampanjen tok fart på Island, ble Landsbanki flyttet ut av den opprinnelige listen, og plassert under en egen kategori, et lite stykke lenger unna Al Quaida, for eksempel. SKJERMDUMP: INDEFENCE.IS Vis mer

Dette er imidlertid bare kosmetiske endringer, mener folkene bak indefence.is.

- Ved å gjøre disse endringene innrømmer den britiske regjeringen at den i to uker feilaktig har merket islendinger som terrorister, står det nå på nettsiden.

- Og dersom den britiske regjeringen nå hevder disse tiltakene ikke har noe å gjøre med terrorisme, hvorfor ble antiteterrorlovgivningen tatt i bruk i det hele tatt?

Initiativtakerne bak kampanjen lover å fortsette arbeidet til britene omgjør vedtaket om å ta anti-terrorloven i bruk.

FÅR KJEFT: Islendingene er ikke særlig fornøyde med Storbritannias statsminister Gordon Brown.
SINTE ISLENDINGER: Over 55 000 har skrevet under på kampanjen, nå også en del ikke-islendinger, og mange har lastet opp slike postkort som dette av seg selv.
OGSÅ ELDRE: Ikke bare internettgenerasjonen er i opprør.