FORSVARERE: Forsvarer Geir Lippestad,  Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FORSVARERE: Forsvarer Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

- Vi er ikke veldig overrasket over konklusjonen

Breivik-forsvarer om at klienten blir regnet som utilregnelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De sakkyndige psykiaterene la i dag fram sin rapport om Anders Behring Breivik, der de konkluderte med at han ikke er tilregnelig og at han var psykotisk 22. juli.

Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderer med at Breivik gjennom en lengre periode har utviklet sykdommen paranoid schizofreni.

Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, sier de tar rapporten til etterretning.

- Det er ikke slik at vi er veldig overrasket over konklusjonen. Men vi vil først snakke med klienten om dette og avvente kommisjonens arbeid, sier Bæra til Dagbladet.

De sakkyndige beskriver flere typer bisarre vrangforestillinger, og går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger.

- Han føler seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø, og han hevder seg utpekt til å frelse sitt folk, sa statsadvokat Svein Holden på en pressekonferanse i dag.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, har Breivik kjempet mot å bli erklært utilregnelig, selv om han forventet karakterdrap i rapporten.

Breivik selv oppfatter seg selv som normal. Han mener også at han har svært høy intelligens og at han har utdannet seg selv tilsvarende to bachelorgrader.