- Vi er ikke voldelige

Alexander Røine (25) mener politiet hauser opp situasjonen i det norske konspirasjonsmiljøet, som de siste åra er blitt splittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 25-åringen er en av personene i det konspirasjonsteoretiske miljøet som har kontaktet toppolitikere og stilt dem spørsmål for åpent kamera. Blant annet møtte han statsminister Jens Stoltenberg på en klimakonferanse i 2010.

- Vi ønsket å stille Stoltenberg spørsmål om alternativ energi. Det var ikke sånn at vi hadde på oss luer med pressemerker, eller brukte pressekort, men vi burde kanskje ha sagt at vi var bloggere i stedet for journalister, sier Røine til Dagbladet.

Han har vært politisk engasjert siden han var liten, og foreldrene er aktive i Arbeiderpartiet. Etter «intervjuet» poserte han sammen med statsministeren på et bilde.

- Et splittet miljø Som Dagbladet skrev i går, er politiet bekymret fordi enkelte personer i konspirasjonsteorimiljøet åpent har lagt ut voldsretorikk på nettet. Dette er tatt helt ut av proporsjoner, mener Røine.

- Den dag i dag har jeg ikke sett noen i konspirasjonsteorimiljøet komme med oppfordringer til vold, det er eventuelt bare sarkastiske meldinger på Facebook, sier 25-åringen.

Han tror politiet er forvirret, fordi konspirasjonsteorimiljøet i Norge består av mange ulike grupperinger. I tillegg har kretsen på rundt 200 personer blitt ytterligere splittet de siste åra, hevder han.

- Du har folk som er klin gærne, men andre klarer å forholde seg til fakta. Vi yngre rister på hodet av den eldre garden, vi representerer noe helt annet.

Skeptisk til tankekontroll Røine er blant annet svært skeptisk til teorier om at vaksiner inneholder nanochiper som gir muligheten for tankemanipulasjon, og at kondensstriper fra fly egentlig er farlig gift.

Derimot ønsker han svar på spørsmål rundt Bilderberg-gruppa, som er omfattet av mange konspirasjonsteorier. I tillegg mener han det er noe muffens rundt terrorangrepene 11. september 2001, og at mektige familier utelates fra Forbes liste over verdens rikeste personer. Generelt tror han de fleste konspirasjoner skyldes et ønske om profitt.

- Jeg har ingen klare teorier om hvem som styrer verden, det eneste jeg har kommet fram til, er at det er noe som ikke stemmer.

Vist ut fra Stortinget Røine har arrangert flere demonstrasjoner, deriblant en på Stortinget i forbindelse med en høring om datalagringsdirektivet.

- Vi ble vist ut etter at en person avbrøt stortingspresidenten, men det hele gikk veldig rolig for seg. Ingen er noen sinne blitt pågrepet under de demonstrasjonene jeg har arrangert, sier han.

Selv har han bare vært voldelig én gang, da han angrep bilen hvor han trodde Anders Behring Breivik satt på vei til fengslingsmøtet i juli i fjor. Etter terrorangrepene, mener han også at konspirasjonsteorimiljøet har smuldret opp.

- Jeg tror mange fikk lufta slått ut av seg. Personlig har jeg tonet ned min offentlige opptreden, for jeg er livredd for at folk skal misforstå og gjøre noe ut av det. Samtidig tror jeg ikke det er de som demonstrerer som er farlige, men de som sitter alene på rommet og ikke får uttrykt sin frustrasjon.

POSERTE MED STOLTENBERG: Her er Alexander sammen med statsminister Jens Stoltenberg på en klimakonferanse i 2010. Foto: Privat
POSERTE MED STOLTENBERG: Her er Alexander sammen med statsminister Jens Stoltenberg på en klimakonferanse i 2010. Foto: Privat Vis mer