- Vi er klar over at dette er et problem

Foreldrene til Oliver (20 md.) er ikke de eneste som har hatt problemer med å skaffe fødselsattest til barn som er blitt født i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter en dramatisk fødsel på Gran Canaria tre måneder før termin, har foreldrene til Oliver (20 md.) hatt store problemer med å skaffe ham en fødselsattest.

Siden han ble født i utlandet, får han nemlig ikke fødselsattest i Norge. Samtidig får han heller ikke fødselsattest fra spanske myndigheter, ettersom han er norsk og foreldrene ikke ordnet med papirene like etter at han ble skrevet ut fra sykehuset i Spania.

Oliver ble imidlertid fraktet direkte fra kuvøsen på sykehuset og hjem til Norge i privatfly, fordi han var så prematur.

Kjenner til problemet Konsul ved den norske ambassaden i Madrid, Anne Normann, kjenner ikke til denne konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at de er kjent med problemstillingen.

- Jeg er klar over at det er et problem dersom foreldrene ikke får fødselsattesten før de drar hjem til Norge, men dette dreier seg ikke om mange saker, sier Normann til Dagbladet.

Hun opplyser videre at foreldre som føder ved spanske sykehus, får tildelt en midlertidig attest. Dette dokumentet må de ta videre til det spanske folkeregisteret for å få en fødselsattest.

- Hvis de ikke gjør dette, har de ikke med seg dokumenter hjem som er tilstrekkelige for folkeregisteret, sier hun.

- Bistår foreldrene I løpet av de fem månedene hun har jobbet som konsul i Spania, har hun vært borti én lignende sak. Som regel oppstår disse problemene nettopp på grunn av premature fødsler.

- Alle norske barn som blir født i Spania vil ha det samme behovet for at fødselen registreres hos spanske myndigheter, før de eventuelt reiser hjem til Norge.  Imidlertid er de fleste «norske» fødsler i Spania planlagte. Oftest kan disse foreldrene språket og kjenner til det spanske systemet, sier hun.

NEKTES FØDSELSATTEST: Oliver (20 md.) ble født 3 måneder for tidlig, da foreldrene Therese Gulbrandsen og Jan Krysiak var på ferie på Gran Canaria. Han får ikke fødselsattest i Norge, fordi han er født i Spania. Men han får heller ikke noen fødselsattest av spanske myndigheter, fordi han er norsk. Her leker han lykkelig med sin politimotorsykkel hjemme i Askim.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NEKTES FØDSELSATTEST: Oliver (20 md.) ble født 3 måneder for tidlig, da foreldrene Therese Gulbrandsen og Jan Krysiak var på ferie på Gran Canaria. Han får ikke fødselsattest i Norge, fordi han er født i Spania. Men han får heller ikke noen fødselsattest av spanske myndigheter, fordi han er norsk. Her leker han lykkelig med sin politimotorsykkel hjemme i Askim. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Når det gjelder folk som havner i den situasjonen, vil vi anstrenge oss for å bistå. De som tar kontakt med oss vil vi selvfølgelig informere om denne problemstillingen, sier Normann.

- Ikke informert Olivers mor Therese Gulbrandsen hevder imidlertid at hun var i kontakt med konsulatet på Gran Canaria mens de fortsatt var der, men at hun ikke fikk denne informasjonen.

I ettertid har den norske ambassaden vært i møter med spanske myndigheter, og Gulbrandsen har vært i kontakt med den spanske ambassaden i Norge, UDI og norske skattemyndigheter, til ingen nytte.

Normann kan ikke uttale seg om dette konkret, både fordi hun personlig ikke har vært involvert i saken, og på grunn av taushetsplikt.

Hun opplyser imidlertid på generelt grunnlag at informasjonen om fødselsattest kommer fram av den midlertidige attesten som den fødende får på sykehuset, men at denne informasjonen riktignok står på spansk.

FRAKTET HJEM: Etter en måned i kuvøse på Gran Canaria, ble Oliver og hans mor fraktet hjem til Norge med privatfly. Foto: Privat
FRAKTET HJEM: Etter en måned i kuvøse på Gran Canaria, ble Oliver og hans mor fraktet hjem til Norge med privatfly. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer