Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er klare for å dø om det er prisen for vår frihet

13 demonstranter døde, langt flere skadd, melder doktor Mona fra det provisoriske sykehuset ved frigjøringsplassen i Kairo.

OVER TUSEN SKADDE: Den siste uka har over tusen mennesker blitt skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter, og aktivister som krever Mubaraks avgang eller støtter ham. Foto: EDOARDO CASTALDO/AFP
OVER TUSEN SKADDE: Den siste uka har over tusen mennesker blitt skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter, og aktivister som krever Mubaraks avgang eller støtter ham. Foto: EDOARDO CASTALDO/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Sikkerhetssituasjonen for journalister er nå svært dårlig i Kairo, og få beveger seg utendørs. Derfor har Dagbladet intervjuet den kvinnelige legen Mona via telefon. Hun jobber seint og tidlig for å redde liv i det hun omtaler som en selvlaget sykestue i en liten moske, like ved Tahrir-plassen.

- Vi skal demonstrere helt til Mubarak går av. Han kan drepe oss hvis vi vil, men han vil ikke klare å stoppe oss. Demonstrantene har høy moral, de akter å fortsette og ikke noe vil stoppe dem, sier dr. Mona.

13 drept Forrige fredag etablerte regimemotstanderne sykehuset i moskeen i den lille blindgaten, rett ved frigøringsplassen. Legene og sykepleierne som deltar i demonstrasjonene tok med seg førstehjelpsutstyr, i tilfelle behov.

- Vi ante ikke hvor viktig det var at vi tok med oss slike ting. Vi hadde aldri trodd at demonstrasjonene skulle ende i gatekrig. Vi får inn demonstranter som har skader etter møter med kniv, gummikuler og skarp ammunisjon, sier doktor Mona på telefon.

Ifølge den kvinnelige legen, ble først tre demonstranter drept da sammenstøtene startet i går formiddag, med steinkasting og bensinbomber. Regimetilhengere forsøkte også å angripe sykehuset, men hæren stoppet dem ved å skyte skudd i lufta, ifølge legen.

- Rundt klokka fire i går ettermiddag brukte de jernstenger og de skjøt mot oss med skarp ammunisjon. Tidligere på dagen brukte de og kameler og hester mot folk. Siden da har vi fått inn ti flere døde mennesker. Kampene varte fra ett om formiddagen til ett om natta. Men de klarte ikke presse oss ut av Tahrirplassen, sier doktor Mona.

De skadde demonstrantene har ulike typer skader: brudd i armer og bein, hodeskader, alvorlige øye- og hodeskader, ifølge legen.

- Snikskyttere Legen kan ikke bekrefte hvilken ammunisjon som er brukt, da de ikke har mulighet til å obdusere de døde i den lille, provisoriske sykestua.

- Alt jeg kan si er at de døde ble skutt mot av snikskyttere. De er ikke vanlige folk. Øyevitner forteller at de først så en grønn laserstråle siktet seg inn mot ofrene før de ble skutt og drept. Skuddsårene ofrene kommer inn med, er veldig små og dype. Snikskytterne er enten fra republikanergarden eller politifolk, mener doktor Mona.

- Mubarak ga ordren Demonstrantene er opprørt av at det egyptiske regimet nå ser ut til å arrestere alt av journalister rundt Tahrir, sånn at ikke omverdenen får se hva det historiske dramaet som nå utspiller seg i hjertet av Kairo.

I NATT: Demonstrantene har satt fyr på flere biler. Mubaraks suportere har trukket seg tilbake til en bro, men de kjemper fortsatt mot demonstrantene fra Tahrir square som er i mot Hosni Mubarak. Flere drepte og mange skadde.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
I NATT: Demonstrantene har satt fyr på flere biler. Mubaraks suportere har trukket seg tilbake til en bro, men de kjemper fortsatt mot demonstrantene fra Tahrir square som er i mot Hosni Mubarak. Flere drepte og mange skadde. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer

- Jeg vil sende en beskjed til Mubarak: Han har ikke noen plass i dette landet. Han er personen som ga ordrene om at snikskytterne skulle drepe egyptiske demonstranter fredag, lørdag og onsdag, sier legen og fortsetter:

- Å skyte sivile demonstranter er en politisk avgjørelse og han (Mubarak, red.anm) er ansvarlig for det. Dette er en forbrytelse mot det egyptiske folket og han bør bli straffet, sier Mona.

Folk er offer Legen viser til at det egyptiske folket er offer for korrupsjon. Hun viser til tusenvis av egyptiske borgere som er blitt drept av ferje- og togulykker de seinere årene, på grunn av elendig vedlikeholdte båter og tog.

- Ingen av de etterlatte har fått hjelp av myndighetene. Hvis det å dø her på plassen er prisen for å få vår frihet, er vi klare for å betale denne prisen.

Som mange andre kilder, bekrefter doktor Mona at hæren ikke griper inn blant demonstrantene.

- Hæren har en lang og patriotisk historie og jeg tror ikke de vil angripe demonstrantene. Hvis hæren får ordre om å bruke makt, tror jeg det vil bli uenigheter internt i hæren. Noen vil være for og andre mot. Men hæren lar mobben komme inn på plassen for å skille demonstrantene, sier doktor Mona.

Sulter folket Hun sier at Mubaraks regime nå viser en stygg holdning til hele det egyptiske folket.

- De kjører en sult- og beleiringspolitikk. Med det mener jeg at regjeringen har stoppet å utbetale lønninger, bensinstasjoner har ikke bensin, matvarer er ikke tilgjengelige i supermarkedene og apotekene har ikke nok medisiner.

Doktor Mona legger også til at regjeringen har stoppet all form for kollektiv transport, i tillegg til tidvis å kutte internett og mobiltjenestene i landet.

BØNN: Hundrevis av aktivister valgte å legge ned steinene og be rundt halv ett lokal tid i Kairo. FOTO: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
BØNN: Hundrevis av aktivister valgte å legge ned steinene og be rundt halv ett lokal tid i Kairo. FOTO: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer

- De tillater også mobben å angripe journalister og ødelegge kameraene sånn at de ikke kan vise det sanne bildet av hva de nå gjør mot oss.

Både norske og utenlandske journalister er i løpet av dagen blitt arrestert av militære. De norske journalistene er nå satt fri, og befinner seg nå på hotellene sine, som på mange måter er beleiret av den pro-Mubarak-mobben som befinner seg utenfor hotellet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media