- Vi er klare til å dø for landet vårt

84 er drept i frihetsprotestene i Libya de siste dagene.

En videograb hentet fra en udatert YouTube-video publisert Torsdag skal angivelig vis anti-Gaddafi demonstranter ødelegge et monument av Libyas leder Muammar Gaddafi i den østlige Middelhavsbyen Tobruk, nær grensen til Egypt . Foto: AFP-video/YouTube/Scanpix
En videograb hentet fra en udatert YouTube-video publisert Torsdag skal angivelig vis anti-Gaddafi demonstranter ødelegge et monument av Libyas leder Muammar Gaddafi i den østlige Middelhavsbyen Tobruk, nær grensen til Egypt . Foto: AFP-video/YouTube/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsstyrker i Libya har drept flere titalls anti-Gaddafi demonstranter.

Demonstrantene krever at mannen som har styrt landet med jernhånd i 41 år går av.

Minst 84 mennesker har mistet livet i protestene i Libya de siste tre dagene, hevder menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch.

Organisasjonen hevder det er Libyas sikkerhetsstyrker som står bak det høye antallet døde, og har kommet fram til tallet på bakgrunn av intervjuer med sykehusansatte og øyenvitner, melder Al-Jazeera.

Tilspisser seg Som Dagbladet skrev igår, har Libyas leder, Muammar al-Gaddafi, iverksatt omfattende tiltak for å komme opprøret til livs.
Blant annet har han stedvis stengt strømmen og fratatt folk tilgangen til Facebook og internasjonale medier.

Demonstrantene er inspirert av demonstrajonene i nabolandene Egypt og Tunisia, og ønsker å kaste landets ubestridte leder gjennom 41 år.

Nyhetsbyrået AP melder at situasjonen i Libya tilspisser seg, og hevder "en strøm" av mennesker er sendt til sykehus og likhus.

- Vi er klare til å dø for landet vårt Wuwufaq al-Zuwail som er lege på et sykehus i den nest største byen, Benghazi, fortalte til Al Jazeera at han hadde sett 70 kropper komme inn til byens sykehus igår, fredag.

- Jeg har sett det med mine egne øyne. Det er minst 70 kropper på sykehuset, sier al-Zuwail.

Han fortalte også at sikkerhetsstyrker hadde hindret ambulanser å komme fram til skadde demonstranter i byen.

Mohamed el-Berqawy, en innbygger i Benghazi, forteller til tv-stasjonen at det har vært en "massakre" i byen.

- Hvor er FN ... hvor er (USAs president Barack) Obama, hvor er resten av verden, folk dør på gata her, sier han.

- Vi er klare til å dø for landet vårt, sier han til al-Jazeera.

Bekymret Fredag offentliggjorde Det hvite hus en uttalelse der Barack Obama uttrykker stor bekymring for utviklingen i den arabiske verden.

- Jeg er svært bekymret over rapportene om vold i Bahrain, Libya og Jemen. USA fordømmer myndigheters voldsbruk mot fredelige demonstranter. Vi uttrykker medfølelse med familie og venner til de som har blitt drept under demonstrasjonene, mente Obama.

Han oppfordret samtidig myndighetene i de tre landene til å respektere sitt folks rettigheter.

Norge fordømmer voldsbruken - Jeg fordømmer voldsbruken mot fredelige demonstranter i Libya, Bahrain og Jemen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksdepartementet sendte lørdag ut en pressemelding, der det uttrykkes bekymring for situasjonen i landene. Utenriksministeren oppfordrer myndighetene til å avstå fra voldsbruk, respektere ytringsfrihet og tillate fredelige demonstrasjoner.

- Protestene i Libya, Bahrain og Jemen er et uttrykk for befolkningens ønske om større demokratisk deltagelse. Myndighetene må respektere grunnleggende menneskerettigheter, som politiske, økonomiske og sosiale rettigheter. Det er nå avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig dialog om reformer, sier utenriksministeren.

PRO GADDAFI:Tilhengere av den libyske lederen Muammar al-Gaddafi deltar i en pro-regjering demonstrasjon i Tripoli fredag. Regimet har lovet å stoppe forsøk på å utfordre den libyske lederen. Foto: Mahmud Turkia/AFP/Scanpix
PRO GADDAFI:Tilhengere av den libyske lederen Muammar al-Gaddafi deltar i en pro-regjering demonstrasjon i Tripoli fredag. Regimet har lovet å stoppe forsøk på å utfordre den libyske lederen. Foto: Mahmud Turkia/AFP/Scanpix Vis mer