KLARE FOR NY RETTSRUNDE: Tjostolv Moland t.h. og Joshua French er dømt til døden for å ha drept sin sjåfør i Kisangani.  Saken er anket og nå venter de på at den skal begynne. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
KLARE FOR NY RETTSRUNDE: Tjostolv Moland t.h. og Joshua French er dømt til døden for å ha drept sin sjåfør i Kisangani. Saken er anket og nå venter de på at den skal begynne. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

- Vi er klare til å forhandle dem hjem

UD i samtaler med kongolesiske myndigheter om å få Moland og French hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Norske myndigheter er klare til å forhandle om å få hjem Tjostolv Moland (29) og Joshua French (28) fra fengselet i Kongo.

Tirsdag kl 09. starter tredje rettsrunde mot nordmennene, etter at to rettsinstanser tidligere har dømt dem til døden for drap på sjåføren Abedi Kasongo.

En høyere domstol ga nordmennene rett til å få opp saken på nytt, grunnet saksbehandlingsfeil.

Ingen utleveringsavtaleVed den andre dødsdommen ble to av dommerne byttet ut underveis, og det er i strid med grunnleggende rettsregler i Kongo.

- UD har meddelt kongolesiske myndigheter på høyt nivå at Norge er klare til å forhandle om en utlevering til Norge, sier Christian Larssen, UDs representant i Kongo under rettssaken, til Dagbladet.

Norge har ingen utleveringsavtale med Kongo, og den krystallklare forutsetningen for forhandlinger er at det foreligger en rettskraftig dom. Det vil for eksempel innebære at Moland og French ikke anker hvis de blir dømt på nytt, og at kongolesisk påtalemyndighet godtar dommen hvis de blir frikjent.

Skyldspørsmålet skal opp på nytt når tredje rettsrunde starter tirsdag morgen. Men verken påtalemyndighetene eller de tiltalte får anledning til å legge fram nye bevis.

Det er ikke sikkert at saken får et punktum nå. Dommen kan ankes til en ny og siste rettsrunde. Dessuten har enken og de seks barna etter den drepte sjåføren juridiske rettigheter knyttet til dommen.

Ikke praktisert dødsstraff siden 1998Nordmennenes kongolesiske advokat, André Kibambe, er på plass foran den nye rettssaken. Deres norske forsvarer Morten Furuholmen er ventet å komme til Kongo mandag kveld.

Kongo har dødsstraff, men den har ikke vært praktisert siden 1998. Det er tidligere kjent at Kongo vil kreve at en dom blir sonet i norsk fengsel dersom Moland og French blir dømt og utlevert.

Den første ankesaken tidligere i mai ble det aldri noe av, angivelig fordi tre dommere ikke hadde fått penger til flybillett fra hovedstaden Kinshasa til Kisangani. Denne gangen har UD fått bekreftet at saken ikke vil bli utsatt.

- Jeg har allerede pratet med sjefen for militærtribunalet, den nye sjefen for påtalemyndighetene og domstolpresidenten som kom hit til byen allerede på fredag, sier Christian Larssen.

- Domstolpresidenten sier han er innstilt på at saken skal starte klokka 09.00 presis, og at det vil bli holdt et stramt program. Men han vil ikke binde seg opp til når en dom kommer, sier Larssen.

Den nye ankesaken går i et annet lokale enn sist, et kulturhus og kino med plass til 300 mennesker. I motsetning til forrige sak er det ikke ventilasjon og nedkjøling i dette lokalet, og det er minst 35 grader utendørs.