Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er klare til å vitne hvis vi blir bedt om det

Kripos er på vei til Kongo - men der er usikre på hva som venter dem.

TIL KONGO: En Kripos-gruppe bestående av Are Meisler Storvik (f.v.), taktisk etterforskningsleder, Håvard Andre Aalmo og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er på Brussel lufthavn lørdag for å ta et fly videre til Kinshasa i Kongo. De tre skal møte forsvarerne til Joshua French i forkant av rettssaken der French er tiltalt for mordet på Tjostolv Moland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TIL KONGO: En Kripos-gruppe bestående av Are Meisler Storvik (f.v.), taktisk etterforskningsleder, Håvard Andre Aalmo og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er på Brussel lufthavn lørdag for å ta et fly videre til Kinshasa i Kongo. De tre skal møte forsvarerne til Joshua French i forkant av rettssaken der French er tiltalt for mordet på Tjostolv Moland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRÜSSEL/OSLO (Dagbladet): Kripos er på vei til Kongos hovedstad Kinshasa i formiddag.

Joshua Frenchs kongolesiske forsvarere har bedt spesielt om at Kripos er til stede, men etterforskerne understreker at de har reist til landet på selvstendig grunnlag.

- Vi reiser ned og vil være til disposisjon for forsvarerne. Vi er klare til å vitne hvis vi blir bedt om det, sier politioverbetjent Are Meisler Storvik i Kripos til Dagbladet på flyplassen i Brüssel - der de har mellomlandet.

Han understreker at Kripos-tjenestemennene ikke vet hva de går til. I perioden like etter at Tjostolv Moland ble funnet død samarbeidet norsk og kongolesisk politi om etterforskningen - men det samarbeidet er nå over.

Ingen kontakt Nå vet ikke Kripos om de får lov til å vitne i saken - eller om de i de hele tatt får være til stede i rettssalen.

- Vi har ikke hatt noe kontakt med kongolesisk politi siden vi var her nede sist, sier Storvik.

French ble nylig tiltalt for drap på sin beste kamerat Tjostolv Moland, til tross for at både kongolesisk og norsk politi først konkluderte med at ingenting kriminelt hadde skjedd da Moland gikk bort i 18 august i år.

Nå mener kongolesisk politi at Moland ble dopet ned og kvalt. Det er uoverenstemmelser mellom de norske og de kongolesiske toksikologiske rapportene i saken.

Uklart French bedyrer på det sterkeste sin uskyld, og har fått støtte av norsk UD helt opp til utenriksminister Børge Brende (H).

- Det er fortsatt uklart om Kripos kan bli ført som vitner. Det vil ikke bli avklart før tirsdag, når saken starter, sier Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold.

Den norske advokaten har forstått det slik at kongolesisk prosess fungerer på den måten at den typen spørsmål blir avklart i under rettssaken, ikke på forhånd.

Sensitiv sak Saken mot French begynner på tirsdag, og vil bli ført i Ndolo-fengselet der nordmannen nå sitter.

Dommer Serge Kabondo forklarte nylig Dagbladet hvorfor saken mot French sees på som en sensitiv og høyt prioritert sak.

- Denne saken vil bli gjennomført raskt fordi den er så sensitiv. Og det som gjør den sensitiv er at Joshua French er utlending, sa domstolspresidenten.

PÅ VEI: Politioverbetjent Are Meisler Storvik i Kripos sier det er Joshua Frenchs kongolesiske forsvarere som har bedt om at Kripos er til stede Foto: John T. Pedersen
PÅ VEI: Politioverbetjent Are Meisler Storvik i Kripos sier det er Joshua Frenchs kongolesiske forsvarere som har bedt om at Kripos er til stede Foto: John T. Pedersen Vis mer