- Vi er knust

Flere er berørt etter at dronning Elizabeth (96) gikk bort torsdag.

SE LIVE: Dronning Elizabeth er død. Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag klokka 19.30 norsk tid bekreftet Buckingham Palace at dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

Kong Charles har delt en uttalelse etter den tragiske nyheten.

- Døden til min elskede mor, Hennes majestet dronningen, er et øyeblikk som skaper stor sorg for meg og alle medlemmene i familien sin.

- Stor sorg

Erna Solberg takker dronning Elizabeth for sin urettelige innsats og helt uvurderlige bidrag til verden.

- Det er med stor sorg vi alle mottar nyheten om at Dronning Elizabeth II av Storbritannia har gått bort, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Dronning Elizabeth overtok som statsoverhode i en alder av 25 år i 1952.

- I over 70 år har hun vært på tronen, og bidratt stort til kontinuitet i en verden som har endret seg raskt og radikalt, sier Solberg.

- Dronning Elizabeth har bidratt til stolthet i lykkelige stunder og til samhold i urolige tider. Både innenfor og langt utenfor Storbritannias grenser. Jeg vil si at hun på en måte har vært hele verdens dronning og trygge bestemor, legger hun til.

Dypt berørt

Generalsekretær i Nato og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er dypt berørt av dronning Elizabeths bortgang, skriver han på sin Twitter-konto.

- I over 70 år har hun ledet landet uselvisk, skriver Stoltenberg.

- Mine dypeste kondolanser til kongefamilien til våre Nato-allierte Storbritannia og Canada, samt innbyggerne i Samveldet.

Det hvite hus har også kommet med en offisiell uttalelse etter dronningens bortgang:

- Våre hjerter og tanker er med det britiske folk

Storbritannias statsminister, Liz Truss, sier på en pressekonferanse at det er et stort sjokk for hele verden.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

- Vi er knust. Dronning Elizabeth var klippen det moderne Storbritannia var bygget på, fortsetter Truss.

Blant de mange som har har uttrykt seg etter dronning Elizabeths bortgang er også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

- Det var med inderlig sorg vi mottok nyheten om bortgangen til hennes majestet dronning Elizabeth II. På vegne av det britiske folk uttrykker vi våre ektefølte kondolanser til kongefamilien og til hele Storbritannia og Samvelde-landene i forbindelse med dette uerstattelige tapet. Våre tanker og bønner er hos dere, skriver Zelenskyj på Twitter.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler til Dagbladet at han har stor respekt for dronning Elizabeths livsgjerning.

- En historisk epoke og et langt liv i tjeneste for Storbritannia er slutt, sier statsministeren.

- I syv tiår år har hun representert kontinuitet og samhold, også i det nære forholdet mellom våre to land og våre kongefamilier. Våre varmeste tanker går nå til de mange i Storbritannia og i Samveldet av nasjoner som har mistet en kjær monark, og til dronningens nære familie.

Kong Carl Gustaf av Sverige uttrykker sine kondolanser etter at dronning Elizabeth døde torsdag ettermiddag.

- Hun var en god venn av min familie, sier den svenske kongen.

Dronningen tjente sine land og Samveldet med en enestående hengivenhet og pliktfølelse, sier kongen i uttalelsen.

- Hun har vært stadig nærværende ikke bare i det britiske samfunnet, men også internasjonalt.

- Aldri noen liknende

Den franske presidenten Macron sier ifølge Reuters at dronningen vil bli husket som en venn av Frankrike, og en dronning som for evig har markert seg for sitt århundre og sitt land.

Den svenske kongehuseksperten og redaktøren for Svenskdam, Johan T. Lindwall, reagerer på dødsfallet til Storbritannias dronning Elizabeth II:

- Det er en kvinne som i over 70 år har stått for monarkiet, som nå har forlatt det jordlige livet. Aldri - noensinne - kommer vi til å oppleve en liknende regent i noe europeisk kongehus. Hun var unik på måten hun arbeidet på og på måten hun stå opp for det britiske kongehuset.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) sender torsdag kveld sine kondolanser etter dronning Elizabeths bortgang.

- Dronning Elizabeth har gått bort. Mine kondolanser går til hennes familie og hele det britiske folk, som har mistet sin markante og nærværende dronning. Dronning Elizabeth var den lengst regjerende monark i Storbritannia, skriver Gharahkhani og fortsetter:

- Hun har vært statsoverhode i mange generasjoner, og har gjennomlevd milepæler i Europas og verdens historie. Hennes imponerende innsats vil ikke bli glemt. Det britiske og vårt kongehus har historiske og familieære bånd, som vi i Norge vil huske. Hvil i fred.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer