Vi er kvitt sprengkulda foreløpig

Det er meldt om plussgrader over hele landet.

BLIR VARMERE: Sprengkulden er over, og i ukene framover blir det meldt om plussgrader over hele landet. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
BLIR VARMERE: Sprengkulden er over, og i ukene framover blir det meldt om plussgrader over hele landet. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østlandet kan få riktig bra vær både i helgen og neste uke. Der kan det bli både sol og mildt.

- Østlandet og Sørlandet får for en stor del pent vær. Det er tendenser til fønvind både lørdag og søndag. Da blir det oppklarning, og temperaturer over null, sier statsmeteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk institutt.

Dårligere nordover Noen få kuldegrader og mye sol kan gi drømmeforhold i de populære fjellområdene på Østlandet. Men det er ikke lurt å dra for langt nordover, da blir det dårligere.

- I de nordlige fjelltrakter blir det en del vind og snøbyger. Det ser ikke gunstig ut i Dovrefjell og Trollheimen, sier meteorologen.

Den sørlige delen av Vestlandet kan få brukbart vær, som på Østlandet, men været i helgen blir gradvis dårligere lengre nordover. Natt til søndag kan det komme et skikkelig regnvær både i Møre og Romsdal og i Trøndelag. Temperaturen kommer til å holde seg flere grader over nullpunktet på dagtid.

Sludd og snø - I Nord-Norge får vi en ganske ustabil periode med mye nedbør i form av sludd og snø. Det blir mye vind, og været blir verre desto lenger nord vi kommer, sier Johansson.

Finnmark får det dårligste været med sterk kuling, sludd- og snøbyger.

- Det er ikke så uvanlig vær i Finnmark. Det blir mye vind, men ikke så mye at det blir dramatisk. Det er rett og slett ustabilt januarvær.

Ikke ny kuldeperiode Utover i neste uke fortsetter det fine været i Øst-Norge. Fra Nordvestlandet og videre nordover blir det fortsatt ustabilt.

Det blir plussgrader mange steder. Heller ikke i Nord-Norge er det fare for en ny periode med sprengkulde.

- Det blir kaldt i Troms og Finnmark, temperaturen kan komme ned i 10 - 15 minusgrader. Men den kulda vi hadde i desember er borte, og jeg tror ikke den kommer igjen i januar, sier Johansson.

Meteorologisk institutt har nylig sendt ut et såkalt sesongvarsel for temperaturen i perioden februar til april i år. Det konkluderer med at de tre månedene skal bli mildere enn normalt. Men en skal ikke stole altfor mye på et varsel så langt fram i tiden, sier statsmeteorolog Børje Johansson.

(NTB)