Smitteutbruddet i Hammerfest

- Vi er lammet som samfunn

Smitteutbruddet i Hammerfest fortsetter å vokse i størrelse. Det siste døgnet er det meldt 79 nye tilfeller i kommunen.

ØKNING: Totalt er nå 169 smittet i forbindelse med det siste utbruddet. Kommunen forventer også flere utbrudd. Video: NRK Vis mer
Publisert

- Det er veldig mange, det er det ikke tvil om. Selv om det er mange som allerede har fått påvist coronaviruset, så må vi være forberedt på at antallet kommer til å øke i dagene som kommer.

Det sier ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss (Ap), til Dagbladet etter søndagens pressekonferanse. De siste 24 timene har det blitt registrert 79 nye smittetilfeller i kommunen.

- Det tilsvarer omtrent det tallet vi har hatt totalt under hele pandemien tidligere, sier ordføreren.

Utbruddet er knyttet til et privat arrangement som har foregått tidligere i mai. Totalt skal 169 personer nå være knyttet til det samme utbruddet. 154 av disse er bosatt i Hammerfest og smitten har samtidig spredd seg til Oslo, Bergen, Tromsø, Alta, Karasjok og Mo i Rana.

700 tok kontakt

Næss ønsker ikke å spekulere i hvor mange flere som vil teste positivt. Hun er derimot forberedt på at det kan bli veldig mange.

- Akkurat nå er det 1300 personer som sitter i karantene. Vi har også fått svært mange henvendelser fra folk som ønsker å teste seg. Bare det siste døgnet var det rundt 700 som tok kontakt med kommunen, sier ordføreren.

- Det kommer nok til å gå noen dager, men vi har snakket med Folkehelseinstuttet (FHI) og de forventer det samme som oss. Med de tiltakene vi har innført så vil smittesituasjonen snu etter hvert.

FORVENTER FLERE: Ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss (Ap), er forberedt på enda flere smittetilfeller. Foto: Privat
FORVENTER FLERE: Ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss (Ap), er forberedt på enda flere smittetilfeller. Foto: Privat Vis mer

Har stengt ned

Hammerfest kommune har innført en lokal forskrift for å forsøke å gjenopprette kontrollen. Den er svært streng.

- Kort fortalt har vi stengt alt. Vi er lammet som samfunn. Det eneste som er åpent er matbutikker, apoteker og andre helt nødvendige steder, sier Næss.

I tillegg er det én ting som spesielt preger ordføreren.

- Dessverre er vi blitt nødt til å stenge alle barnehager og skoler for alle sammen. Vi har en beredskapsbarnehage og en beredskapsskole åpnet for de barna som har foreldre i samfunnskritiske roller.

Daglige beredskapsmøter

Selv med den stigende smitten vil ordføreren rose befolkningen. Hun er glad for de mange henvendelsene.

- Det er ingen tvil om at befolkningen tar dette alvorlig. Politiet skryter av folk og jeg har tro på at vi skal klare dette, sier Næss.

Hun forteller at kommunen vil fortsette den fortløpende dialogen med FHI.

- Vi har også daglige beredskapsmøter der Statsforvalteren, Finnmark sykehus og politiet deltar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer