HOMOFILE OG ALENEPAPPA: KrF-erne Gaute Brækken, Live Husan, Hanne Marie Pedersen-Eriksen, Christoffer Sahl og John Anders Røse vil bli kvitt myten om at partiet deres er et konservativt og ikke-inkluderende parti. Foto: Ned Alley / Scanpix
HOMOFILE OG ALENEPAPPA: KrF-erne Gaute Brækken, Live Husan, Hanne Marie Pedersen-Eriksen, Christoffer Sahl og John Anders Røse vil bli kvitt myten om at partiet deres er et konservativt og ikke-inkluderende parti. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

- Vi er langt mer enn et parti for kjernefamilien

Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria Hareide ble nylig «den ideelle kjernefamilien». Men homofile, alenepappaer, skilte og karrierekvinner skal og ha plass i Kristelig Folkeparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Seint fredag kveld holder delegat nummer 62, Gaute Brækken (34), og et klart mindretall i landsmøtesalen til KrF opp stemmekortet sitt i lufta. Mindretallet ønsket å fjerne følgende setning fra partiets ideologikapittel: «Ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne har dype røtter i tro og tradisjon, og familien er det mest grunnleggende fellesskapet i samfunnet».

Men Brækken fikk det ikke som han ville. I denne omgang.

- Når man er med i et parti, kan man ikke være enig med alt. Når det gjelder KrF, så er det dette jeg er mest uenig i, for dette handler jo ikke om sak, det er jo mitt liv, sier Brækken.

- Kom ut av skapet
Han meldte seg inn i KrF da han var 18 år. Først for fire år siden, fortalte han om sin homofile legning, etter at en rekke personer innad i partiet oppfordret ham å gjøre nettopp det.

- Da var jeg 30 år, allerede gift og trygg nok på meg sjøl. Nå begynner vi jo å bli ganske mange lesbiske og homofile i KrF, og det er en grunn til det: Du kan komme som du er og du blir tatt godt i mot, sier Brækken.

KrFU-delegaten Hanne Marie Pedersen-Eriksen nikker. Hun var allerede KrFU-medlem da hun fant ut at hun var lesbisk i 2009.

- Det ble en veldig rar prosess. Bare det å komme ut av skapet er jo en prosess i seg selv, og da være i et parti som KrF... Jeg var veldig nervøs, men jeg opplevde så mye støtte i KrF når jeg hadde min vei ut av skapet, så for meg var det bare fryd og gammen hele veien, sier Pedersen-Eriksen.

- Hareide er modig
Pedersen-Eriksen og Brækken berømmer nåværende KrF-leder Knut Arild Hareide for å åpne dørene for folk som ikke lever som den tradisjonelle kjernefamilien, eller "urcellen mor, far og barn", som Hordaland KrF ønsket å ha inn i partiets ideologikapittel.

- Knut Arild er modig. Han tør å snakke om ting. Det gjør det så mye lettere å ta opp ting og gå inn i de vanskelige problemstillingene, sier de to.

Stor single-troverdighet
For bare tre uker siden, ble KrF-leder Knut Arild og kona Lisa Maria foreldre — og dermed den perfekte kjernefamilien ifølge mange. Kanskje særlig i KrF.

- Når du er partileder, så gir du jo litt av ditt private. Men jeg håper jo at jeg ikke gir et bilde av at det bare er mor, far og barn som er velkommen i KrF, for det er et inderlig ønske for meg å si at sånn er det ikke. Jeg valgte jo veldig tydelig å profilere singlepolitikken, og gjorde det med stor troverdighet, ler Hareide.

Han vil at KrF skal være et parti med bredde og mangfold.

- Jeg setter veldig stor pris på alle delegatene som er her, men setter veldig stor pris på at KrF ikke bare er kjernefamilie. KrF har vært opptatt av ekteskapet som institusjon, men vi må sikre alle forhold gode rammer rundt deres liv, og det gjør vi gjennom programmet som er kommet nå.

Vil knuse mørkemannsmyten
Da KrF spilte fotball og vervet velgere på torget i Trondheim i går, var det mange forskjellige KrF-utsendinger. En av dem er Live Husan, trebarnsmamma og karrierekvinne. Hun er i fulltidsstilling i KrF, mens mannen er hjemme og tar seg av barna.

- For oss er det en naturlig ordning. Jeg har vokst opp i KrF og har alltid syntes at partiet har vært et mangfoldig og inkluderende parti, sier hun.

Hun kommer sammen med Christoffer Sahl. Han er skilt og har delt omsorg for barna med barnemoren.

- Det var et nederlag og en livskrise å skille meg. Men jeg har ikke møtt motstand i KrF.  KrF har endret syn over tid når det gjelder dette tema, akkurat som resten av samfunnet har det. Den livssituasjonen jeg er i nå, deler jeg med veldig mange, sier Sahl.

KrF-erne ønsker å fjerne mytene om partiet som et konservativt mørkemannsparti for kjernefamilien.

- Vi har dessverre hatt mange fordommer og stereotyper knyttet til partiet vårt, men vi er veldig stolte av partiet vårt. Vi mener at vi har den beste og mest moderne familiepolitikken. Folk sier til meg, du er jo morsom og kul, og kan jo ikke være KrF-er. Men det er jo det jeg er: En single mann, og en helt typisk KrF-er, sier John Anders Røse.  

KJERNEFAMILIEN: Knut Arild Hareide og Lisa Maria Hareide ble foreldre til lille Sara for bare tre uker siden. - Vi skal være et parti for både kjernefamilien og alenepappaen, og håper og tror at KrF er et parti for alle, sier ekteparet samstemt. Foto: Ned Alley / Scanpix