- Vi er lei av Al-Shabaab

Kjenner til PST-avhør av norsksomaliere.

TAR AVSTAND: Abdi Mohammed Abdille, leder av Somali Youth Network, sier norsksomaliere tar avstand fra Al-Shabaab, og synes det er ille at en norsksomaliere knyttes til terrorangrepet i Nairobi. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TAR AVSTAND: Abdi Mohammed Abdille, leder av Somali Youth Network, sier norsksomaliere tar avstand fra Al-Shabaab, og synes det er ille at en norsksomaliere knyttes til terrorangrepet i Nairobi. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere ledere i det somaliske miljøet reagerer kraftig på at en norsksomalisk mann i 20-årene etterforskes av PST som mistenkt etter den grufulle terroraksjonen mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi i september.

- Den reaksjonen jeg har fått er at folk er lei seg over det de hører, sier Abdi Mohammed Abdille (31), leder for Somali Youth Network i Oslo og tidligere leder i Somalisk studentforening (SSF), til Dagbladet.

Abdille sier han ikke vet hvem norsksomalieren er.

Minst 67 mennesker ble drept i terrorangrepet, der tungt bevæpnede menn beleiret kjøpesenteret i fire dager. Kenyansk politi mistenker at anslaget ble planlagt i Norge. PST vet ikke om mannen er i live. En annen norsksomalier ble forsøkt bortført av amerikanske spesialstyrker i Somalia tidligere denne måneden.

Lei av Al-Shabaab Abdille tar forbehold om at PST ikke har fått 100 prosent bekreftet at nordmannen var involvert i terrorangrepet, og avventer resultatet av PSTs etterforskning.

- Hvis det stemmer er det dumt, slår han fast.

- TRIST: - Vi ble veldig triste da vi hørte dette, sier imam Sjeik Abdinur Mohamed Mohamud. Her under et foredrag der han tok til orde mot omskjæring. Foto: Ståle Lidsheim, Kirkens Bymisjon
- TRIST: - Vi ble veldig triste da vi hørte dette, sier imam Sjeik Abdinur Mohamed Mohamud. Her under et foredrag der han tok til orde mot omskjæring. Foto: Ståle Lidsheim, Kirkens Bymisjon Vis mer

- Har du registrert ytterliggående strømninger i det somaliske miljøet?

- Det kommer an på hvordan du definerer det. Det kan være forskjellige meninger om hvordan ting burde være i Somalia, men det er ingen støtte for å angripe eller ødelegge nabolandene, sier Abdille.

- De fleste somaliere er veldig lei av Al-Shabaab. Det kan hende det er noen som sympatiserer med dem i Norge, men det er ikke noe man snakker høyt om. Somaliere flest er mot Al-Shabaab, hendelser som det som skjedde i Kenya slår bare tilbake på det somaliske miljøet - både her og der nede.

Kjenner til PST-avhør Han kjenner flere norsksomaliere som har reist til Kenya og Somalia - men sier dette er svært vanlig og ikke mistenkelig.

- Mange somaliere drar til Kenya, både fra Norge og Sverige og andre land, fordi det er et av nabolandene der flest somaliere har familie og venner. Har man kjæreste eller familie i Somalia reiser man vanligvis gjennom Kenya eller Etiopia. Det er også veldig mange somaliere som bor i Kenya og har business der, sier Abdille.

- Mange somaliere får trøbbel på grunn av sånne hendelser. Hvis Al-Shabaab sier at de står bak det, så forbinder folk Al-Shabaab med somaliere.

- Har du registrert aktivitet fra PST i det somaliske miljøet?

- Ikke nå nylig. Tidligere har jeg hørt at de har tatt inn folk som har reist til Somalia til avhør, jeg forsto at det var for å forebygge.

Til Aftenposten sier leder for Somalisk nettverk, Bashe Musse, at PST har vært svært aktive overfor det somaliske miljøet etter Westgate-angrepet.

- Unge i miljøet forteller meg at flere titall norsk-somaliske menn er blitt innkalt til samtale hos PST etter terroraksjonen i Nairobi, sier  Musse til Aftenposten.

PST opplyser at sikkerhetspolitiet regelmessig møter personer som har vært i konfliktområder, inkludert Somalia.

Tar avstand - Vi ble veldig triste da vi hørte dette. Vi bor i et trygt land her, og støtter ikke slike gjerninger, sier Sjeik Abdinur Mohamed Mohamud, imam i Dar el Eman Islamic Center i Trondheim, til Dagbladet.

- Samtidig er det viktig å bli sikker på hva som har skjedd. Hvis det er riktig at han har vært involvert i voldsbruk er det triste nyheter.

Dagbladet var i går i kontakt med en rekke kilder i det norsksomaliske miljøet. Ingen kjente navnet på mannen som etterforskes av PST. Det gjør heller ikke imamen.

- Hendelsen i Nairobi er dramatisk og helt uforståelig, det er vanskelig å tro at noen kan gjøre noe sånt. Jeg har snakket med flere medlemmer av samfunnet vårt, og alle er svært lei seg over det som har skjedd. Alle tar avstand fra det - jeg tror ingen muslimer som kjenner islam vil støtte noe slikt.