- UNNSKYLD, NORGE: - Vi i familien til «Mancane» er fryktelig lei oss, og vi ber hele Norge om unnskyldning for rovmordet på Johanna Moore, sier Maria, mor til en av mennene som er siktet for å ha tatt livet av norske Johanna Moore i Sør-Afrika.
Foto: TORBJÖRN SELANDER / DAGBLADET
- UNNSKYLD, NORGE: - Vi i familien til «Mancane» er fryktelig lei oss, og vi ber hele Norge om unnskyldning for rovmordet på Johanna Moore, sier Maria, mor til en av mennene som er siktet for å ha tatt livet av norske Johanna Moore i Sør-Afrika. Foto: TORBJÖRN SELANDER / DAGBLADETVis mer

- Vi er lei oss for at sønnen vår myrdet Johanna

Moren til en av mennene som er siktet for rovmordet på norske Johanna Moore (78), ber hele Norge om unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DULLSTROOM/OSLO (Dagbladet): - Hils alle i Norge og fortell at vi i familien er så inderlig lei oss for at sønnen min myrdet Johanna Moore, sier Maria (60).

Maria sitter på sin drapssiktede sønns seng og gråter, da hun tar imot Dagbladet i det lille huset i townshipen i Dullstroom.

Torsdag kveld stormet politiet huset hennes, og nå risikerer hennes 33 år gamle sønn å sitte i fengsel resten av livet.

- Fryktet ham Han og en 34-årig mann er siktet for å ha drept den utvandrede 78-årige norske kvinnen onsdag kveld. Moore ble funnet på golvet i sitt hjem, torturert og drept, trolig med sin egen ildrake.

Tips ledet raskt til Marias sønn, som ble pågrepet på en lokal bar. Kameraten ble pågrepet hjemme hos seg selv kort tid etterpå. De to har tilstått ranet og mishandlingen, men har forklart at de trodde Moore levde da de dro fra eiendommen.

Venner av den avdøde kvinnen har fortalt Dagbladet at hun fryktet Marias sønn, etter at han ble dømt for et innbrudd hos henne for fem år siden.

- Reagerte Onsdag kveld - mellom klokka 22.00 og 23.00 en gang - satt Maria hjemme i huset og så på TV.

Plutselig ble døra åpnet, og sønnen kom inn i huset og sa hei som vanlig. Før han spurte etter noe å spise, og gikk ned til kjøkkenet og tok det som var i ovnen.

- Det var pap (tradisjonell grøt laget av mais, red.anm.) og noe kjøttpudding. Etterpå gikk han til rommet sitt, og la seg til å sove. Jeg reagerte på at han ikke var full, det bruker han ellers å være, forteller Maria til Dagbladet.

Tårene renner Hun sitter i sin egen sofa og lar tårene renne mens hun forteller om sønnen. En voksen mann som fikk kallenavnet «Mancane» som tenåring - noe som betyr «en liten en» på zuluspråket.

DRAPSSIKTET: Marias 33-årige sønn (t.h.) er hovedsiktet i drapssaken. Han og hans medsiktede 34-åring ankom dagens fengslingsmøte i Belfast lenket sammen med håndjern. Foto: TORBJÖRN SELANDER / DAGBLADET
DRAPSSIKTET: Marias 33-årige sønn (t.h.) er hovedsiktet i drapssaken. Han og hans medsiktede 34-åring ankom dagens fengslingsmøte i Belfast lenket sammen med håndjern. Foto: TORBJÖRN SELANDER / DAGBLADET Vis mer

Loven i Sør-Afrika forbyr mediene å navngi siktede i kriminalsaker før de er framstilt for varetektsfengsling. Noe den drapssiktede 33-åringen og hans kamerat ble i dag.

Rettsmøtet skjer i den lille byen Belfast, om lag 200 km nordøst for Johannesburg og cirka 10 mil fra Johanna Moores hjemsted Dullstroom.

- «Mancane»s far forlot oss da sønnen min var nyfødt. Jeg hadde en sønn fra tidligere. Også hans pappa stakk av. Seinere har jeg fått tre barn med en annen mann, sier Maria.

- «Mancane» droppet ut av skolen da han gikk i fjerde klasse. Han var et vanskelig barn, jeg forsøkte så godt jeg kunne, men det var alltid problemer med ham, forklarer den drapssiktede 33-åringens mor for Dagbladet.

Utenfor huset leker Marias barnebarn. En dattersønn tar opp en stor svart plastpistol og setter den mot lekekameratenes nakke, og later som han skyter. En bisarr lek som ser ut som en ren henrettelse - miljøet føles fullstendig håpløst.

Arbeidsløs Da «Mancane» hadde blitt voksen, flyttet han til Johannesburg, og fikk jobb på en fabrikk. Men for åtte år siden stengte fabrikken dørene, og «Mancane» ble arbeidsløs og flyttet hjem til gutterommet i townshipen i Dullstroom.

For fem år siden ble «Mancane» arrestert etter et innbrudd hos Johanna Moore, da stakk han også kniven i skuldra på Jackie Shackleton. Han ble dømt til en lengre fengselsstraff.

- Jeg besøkte ham bare én gang, det var etter at han hadde blitt torturert med smeltet plast.

OFFER FOR ROVMORD: Norske Johanna Moore (78) ble funnet drept i sitt eget hjem i byen Dullstroom i Sør-Afrika onsdag. I dag ble to menn framstilt for varetektsfengsling, siktet for drapet. Foto: PRIVAT
OFFER FOR ROVMORD: Norske Johanna Moore (78) ble funnet drept i sitt eget hjem i byen Dullstroom i Sør-Afrika onsdag. I dag ble to menn framstilt for varetektsfengsling, siktet for drapet. Foto: PRIVAT Vis mer

- Plast?

- Ja, en av fangevokterne likte ikke sønnen min, og dro ham inn i ei stor celle. Der ventet de verste kriminelle. Fangevokteren ba dem «ta hånd» om «Mancane». De holdt ham fast i bein og armer og smeltet plast på lårene og underlivet hans. De tvang ham også til å drikke fire liter vann rett ned. Etter det ble «Mancane» psykisk syk, og han ble til slutt overført til en psykiatrisk klinikk. En stund seinere ble han løslatt. Han har fortatt de stygge arrene etter mishandlingen i fengselet, sier Maria.

- Så det var etter innbruddet hos Johanna Moore og drapsforsøket på Jackie Shackleton han fikk mentale problemer?

- Ja! Men jeg er veldig skuffet over at han reiste hjem til Johanna igjen og drepte henne. Jeg kjente Johanna, og en av mine venninner jobbet for henne. Jeg vet at Johanna var veldig snill og en fin person, sier Maria før tårene igjen tar overhånd.

- Gjorde dumme ting sammen - De virkelige problemene startet for noen måneder siden. Han ble kamerat med den andre mannen politiet har arrestert for drapet. Fram til da drakk sønnen min opp alle pengene han fikk tak i. Men med de nye vennene begynte problemene. De gjorde dumme ting sammen, sier Maria.

- Torsdag kveld ved 23.00-tida stormet politiet inn i huset mitt, de hadde med «Mancane», som var lagt i jern. Politiet ville at han skulle vise dem kameraet og pengene han hadde stjålet fra Johanna Moore. Kameraet fant de i en vaskekurv. Pengene - 6000 rand (vel 4400 norske kroner) - fant de under noen steiner på tomta vår. Deretter tok politiet med seg «Mancane» tilbake til fengselscella. Jeg vet ikke engang om han lever, sier Maria.

- Han er i live, mandag skal han framstilles for fengsling for en forhørsdommer.

- Ja vel, men han er fortsatt min sønn. Får han fengsel, så får han det. Glem nå for all del ikke å be om forlatelse fra oss i «Mancane»s familie, til Johannas familie i Norge.

SIKRET HJEMMET: Etter at den siktede 33-åringen slapp ut av fengsel, sikret Moore hjemmet sitt med flere porter og alarm samt hunder. Likevel kom drapsmennene seg inn i huset onsdag kveld. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD
SIKRET HJEMMET: Etter at den siktede 33-åringen slapp ut av fengsel, sikret Moore hjemmet sitt med flere porter og alarm samt hunder. Likevel kom drapsmennene seg inn i huset onsdag kveld. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD Vis mer

Marias 33-årige sønn og hans 34-årige medsiktede fikk i dag forlenget varetektsfengslingen til fredag, da retten i Dullstrooms naboby Belfast skal ta stilling til videre fengsling, på grunnlag av rapporten fra politiets tekniske etterforskning.

GJEMTE PENGER I HAGEN: Blant steinene i buskene hjemme hos «Mancane» fant politiet 6000 rand (ca. 4400 kroner). De antar at pengene stammer fra ranet av den norske kvinnen. Foto: TORBJÖRN SELANDER / DAGBLADET
GJEMTE PENGER I HAGEN: Blant steinene i buskene hjemme hos «Mancane» fant politiet 6000 rand (ca. 4400 kroner). De antar at pengene stammer fra ranet av den norske kvinnen. Foto: TORBJÖRN SELANDER / DAGBLADET Vis mer