Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi er like glupe som svenskene!

Norske nettaviser meldte i går at svenskene er smartere enn nordmenn. Fullstendig feil, hevder mannen som står bak IQ-undersøkelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Richard Lynn ved Universitetet i Ulster i Nord-Irland beroliger oss med at vi har minst like høy IQ som söta bror.

-  De publiserte nettartiklene er basert på en artikkel i The Times, som har gjengitt mitt materiale feil, sier Lynn til Dagbladet.

Tabellen til høyre på sida viser hans offisielle IQ-liste.

Utvandring gir lav IQ

-  Ola nordmann kommer på en fin-fin femteplass, likt med Sverige og Storbritannia, sier Lynn, som etter 30 år med IQ-forskning nå gir ut bok om europeisk intelligens.\'

-  Det oppsiktsvekkende er at jo lenger nord i Europa du kommer, jo smartere blir menneskene. På en måte kan vi forklare dette med utvandring, et land som Irland sliter veldig på IQ-tabellen fordi mange av de ressurssterke og intellektuelle emigrerte fra landet på 1800-tallet. På en annen måte kan vi forklare dette med dietten. Mennesker i Sørøst-Europa har mye mindre proteiner, mineraler og vitaminer fra kjøtt i kosten. Dette er viktig for hjernens utvikling, sier Lynn på telefon fra Nord-Irland.

Testen som Lynn har utført er en såkalt Ravens Progressiv Matriser, som er en form for logisk test der du skal finne ut hvilket tall som kommer etterpå. For eksempel: To hunder, fire hunder, åtte hunder, og så videre. Nivået på testene er selvsagt tilpasset de ulike aldersgruppene.

Større hjerne i nord

LIKE SMARTE? Norge ligger på femteplass, likt med Sverige og Storbritannia, med gjennomsnittlig 100 i IQ. Her representert ved en svensk og en norsk fotballsupporter under VM i 2004.
LIKE SMARTE? Norge ligger på femteplass, likt med Sverige og Storbritannia, med gjennomsnittlig 100 i IQ. Her representert ved en svensk og en norsk fotballsupporter under VM i 2004. Vis mer

Professor Lynn er langt fra noen ukontroversiell person.

Han har tidligere uttalt at menn i gjennomsnitt har fem IQ-poeng mer enn kvinner.

Han har også hevdet at personer fra Nord-Europa - på grunn av det kalde klimaet - har utviklet større hjerne enn sør-europeere og at de derfor er smartere.

-  De første beboerne i de kalde nordområdene måtte overleve iskalde vintrer uten mat. De ble tvunget til å jakte i stor skala og utviklet dermed en større intelligens, sier Lynn ifølge Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media