-  Vi er like ille som Las Vegas

Nesten hver fjerde nordmann kjenner noen som er spillavhengige. En ny undersøkelse gir full oppslutning om statlig kontrollover pengespill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): I en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Norsk Tipping svarer nesten åtti prosent av de spurte at pengeautomater har negative konsekvenser for samfunnet. De gir sin støtte til statlig kontroll av pengespill. Nesten hver fjerde nordmann kjenner noen som er spillavhengige, viser undersøkelsen.

-  Dette tolker jeg som full støtte til min kamp for å få et strengere regelverk, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

10 000 hver dag

På busstasjonen i Bergen står Tor-Ivar og stapper 20-kroninger inn i en gapende, blinkende Super Joker. 7000 kroner, blinker Super Joker. 8000 kroner. 9000 kroner. Fristelsen blir for stor. Tor-Ivar vrenger lommene og putter på.

-  Streng statlig kontroll støtter jeg fullt ut. Enkelte ganger har jeg spilt for 10 000 kroner på en dag, men jeg har kontroll, hevder han.

-  Det er jo gode dager, også. Og så har jeg vunnet litt på hest.

-  Hvorfor spiller du?-  Her er det cash, vet du. Hele Norge ser ut som Las Vegas. Å gå på byen må være et mareritt for noen, sier Tor-Ivar.

På verdenstoppen

FARLIG MORO:  50 000 nordmenn er spillavhengige. Her fra noen spillautomater i Bergen i går. Foto: Oddmund Lunde
FARLIG MORO: 50 000 nordmenn er spillavhengige. Her fra noen spillautomater i Bergen i går. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

Nordmenn ligger på verdenstoppen i pengespill. I fjor spilte vi for 26 milliarder kroner. I 2001 for ni milliarder. Det er til dette nivået regjeringen vil redusere omsettingen.

-  9000 kroner brukte hver nordmann gjennomsnittlig på spill i fjor. Tallet er helt hinsides, sier Finn Gyllstrøm ved Østnorsk kompetansesenter

Psykolog Leif Brenne i Bergen behandler også spillavhengige. Flere av dem har pådratt seg gjeld på flere hundre tusen kroner.

-  Jeg mener automatene bør merkes slik sigaretter og tobakk blir merket. Det burde stå: «Det er en risiko for at du blir avhengig. Spillet er konstruert slik at du taper i det lange løp. Det medfører store personlige problemer og reduserer livskvaliteten din.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer