- Vi er like uredde

Når foreldrene til brødrene Per og Dag Danielsen skulle beskrive noe som var ulikt, sa de alltid: «De er like forskjellige som Per og Dag.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant og eksklusjonstruet formann i Oslo Frp, Dag (45), er grovbygd og traust, fåmælt og varsom i formen. Selv etter ukers råkjør og beskyldninger fra Carl I. Hagens side vokter han sin tunge.

Advokat og storebror Per er til sammenlikning liten og nett, arrogant og spissformulert. Han er blitt sammenliknet med et såpestykke: Glatt, og livsfarlig å tråkke på.

Nå er Dag klient hos Per sammen med ni av de andre fra Oslo Frp's ledelse som Carl I. Hagen vil renske ut av Oslopartiet som «en kreftsvulst».

Sjakk og politikk

Men brødrene Danielsen har mer til felles enn forsvaret mot Hagens Oslo-prosess. De har i alle år, helt siden de begge var unge og meget lovende sjakkspillere, delt det samme høyreradikale eller ultrakonservative politiske hovedsyn.

Per ønsker å understreke at han er advokat nå, og ikke politisk aktiv lenger, men er enn så lenge, bekjennende Frp-er.

- Jeg er liberalist. Liberalismen framhever frihet i betydningen fravær av tvang, sier Dag ivrig og litt oppstyltet før skrankeadvokaten overtar presentasjonen av sin bror og hans sak:

- Jeg er mer kantete enn Dag, men Dag og jeg har til felles at vi er uredde begge to, sier Per som er mest kjent for injuriesøksmål mot mediene.

- Dag er uredd i måten han forholder seg til Carl I. Hagen på. Han er lojal, men ikke underdanig. Det står respekt av at Dag holder ut etter å ha blitt utsatt for så mye intriger og bakvaskelse. Jeg har ingen respekt for intrigemakeriet i politikken. Derfor har jeg holdt meg unna politikk helt siden studentdagene, sier Per Danielsen.

- Men du ble da vitterlig ekskludert fra Unge Høyre fordi du «ledet en type fraksjonsvirksomhet som ikke er i samsvar med allment aksepterte samarbeidsformer» som det heter i eksklusjonsbrevet du fikk fra daværende formann i Unge Høyres Landsforbund, Per- Kristian Foss?

- Det var en politisk dragkamp, et politisk oppgjør. Det som foregår i Frp i dag er et oppgjør om det skal gjelde blind lydighet til Hagen eller lokalt selvstyre.

Hvorfor?

- Dere er begge fra Oslo østkant. Hvorfor ble dere så ultrakonservative? Hvorfor var østkantlagene førende i kampen for at Unge Høyre skulle ha en skarpere konservativ og aktivistisk politisk profil?

- Østkantlagene hadde ml-erne nærmere inn på livet, sier Dag. Brytningene var sterkere og konfrontasjonene hardere.

- Husk at Teisen gymnas var SUFs krybbe. Og der gikk vi, supplerer Per.

De ble varme forsvarere av amerikanernes bombing av Nord-Vietnam og støttet Pinochets kupp i Chile.

- Ikke særlig hyggelig å bli minnet om?

- Vi støttet ikke Pinochets kupp. Men vi tok sterkt avstand fra Allendes regime som undergravde demokratiet i Chile, sier brødrene.

- Forsvarer frihet

De sammenfatter sitt drabelige engasjement til støtte for USAs kupp og kriger mot kommunismens verdensherredømme slik:

- Vi var opptatt av å forsvare friheten og menneskerettighetene og den siden som vi opplevde som demokratisk.

- Og det står dere for den dag i dag?

- I det vesentlige gjør vi det, svarer Per Danielsen.

<B>BRØDRENE BROTHERS: Dag (t.v.) og Per Danielsen har mer til felles enn forsvaret mot Hagens Oslo-prosess.