Corona

- Vi er litt lei oss

Det siste døgnet er det registrert 551 coronasmittede i Norge. Det er det høyeste smittetallet siden 13. januar. - Dette er krevende, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

KREVENDE: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det blir vanskelig å holde smitten nede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 103 000 +759
innlagt280 -1
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+748.0K
døde 2 920 000 +13.5K
Se mer

Det siste døgnet er det registrert 551 coronasmittede i Norge. Det er 210 flere enn dagen før og 225 flere enn samme dag i forrige uke.

Så mange nye smittede er det ikke registrert på ett enkelt døgn, siden 13. januar.

NRKs «Nyhetsmorgen» sier helsedirektør Bjørn Guldvog at smitteutviklingen ikke er overraskende.

- Vi er naturligvis litt lei oss for at det skjer nå. Men nå har de nye virusvariantene fått etablert seg i større grad - cirka én tredjedel av smitten er med de nye variantene, tror vi, sier han.

Inngripende tiltak

Guldvog mener det blir vanskeligere å få ned smitten framover. Det kan blant annet innebære mer inngripende tiltak, sier han.

- Nå forsøker vi aller først å bruke det vi kaller en forsterket TISK, sier Guldvog. TISK-strategien er testing, isolering, smittesporing og karantene.

Dersom TISK-strategien ikke lykkes, vil det bli aktuelt med kraftigere tiltak, opplyser han.

- Dette er krevende, men jeg tror at i de neste par månedene må vi ha som mål å ha kontroll på smitten, så når vi kan begynne å lette mer og når flere er vaksinert, så gjør vi det ut ifra et relativt lavt utgangspunkt, sier han.

På spørsmål om hvilke tiltak som kan være aktuelle, svarer Guldvog:

- Da er det å se på de tiltakene vi er kjent med allerede for å unngå mobilitet i samfunnet, og så håper vi at vi klarer å håndtere det uten at det går for mye utover barn og unge.

Guldvog sier det er avgjørende å hindre skjult smitte i samfunnet.

- Det er veldig viktig at vi ikke får skjult smitte, for da kan vi lett miste kontrollen og få en stor tredje bølge.

PASS PÅ: Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog med klare beskjeder til hyttefolk under onsdagens pressekonferanse. Video: NTB. Vis mer

- Vanskelig situasjon

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier til NRK fredag morgen at han er bekymret.

- Vi står i en veldig vanskelig situasjon med stadig større spredning av mer smittsomme virusvarianter og flere utbrudd som kommunene sliter med å slå raskt ned, sier Nakstad til kanalen.

Overfor kanalen peker han spesielt på smittesituasjonen i Oslo og Agder.

- I Agder og Oslo er det tegn til at smitten sprer seg i flere ledd før den stanses og en del av smitten kan ikke spores tilbake til en kilde. Det betyr at mørketallene også vil øke etter hvert og bidra til nye lokale utbrudd. På den måten får man en selvforsterkende negativ utvikling som presser smittetallene videre oppover fra uke til uke, sier Nakstad til kanalen.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2216 nye smittetilfeller i Norge. 3,7 millioner coronatester er til nå utført her i landet.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer