- Vi er litt urolige

RØDBERGODDEN i Troms: Først i helga fikk de fem personene som bor ved kystfortet på Rødbergodden, vite at en rekke tidligere ansatte har blitt rammet av kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var da de leste Dagbladet og lokalavisa Troms Folkeblad, som først fortalte om den påfallende krefthyppigheten blant tidligere ansatte de siste 15 åra.

Sju eksansatte har fått kreft. Seks av dem er døde.

- Kreftmysteriet har vært det store samtaleemnet. Det er klart vi blir litt urolige. Men vi har ikke panikk, og velger inntil videre å tro at vi ikke utsetter oss for helserisiko, sier soldat Endre Johnsen fra Bergen, som kom hit i september. I juni reiser han hjem.

Fortet ble offisielt nedlagt i 1997. De fem - en offiser og fire vernepliktige - er alle tilknyttet Sjøforsvarets forsyningskommando. De deltar i byggingen av et nytt og moderne kystfort på Tennskjær, som ligger like i nærheten. De bruker befalsmessa på det nedlagte Rødbergodden fort som base.

- Forsvaret vil gjøre alt for å få svar på spørsmålet. Allerede i løpet av dagen får vi trolig en orientering fra sanitetsinspektøren i Sjøforsvaret, sier løytnant Tomas Bakken fra Fredrikstad.

Han har vært på fortet det siste året, men tjenestegjorde her også i perioden 1993 til 1996.

- Det er klart vi reagerer på opplysningene. Det er forferdelig både for de som er blitt sjuke og for deres familier. Samtidig er det viktig å være nøktern og ikke spekulere for mye.

Tusenvis av norske menn har avtjent sin verneplikt ved fortet. Tidligere fortsjef Einar Roll mener disse ikke har noen grunn til å engste seg.

- Jeg kjenner ikke til at det er noen unormal krefthyppighet blant befal eller soldater som har holdt til her. Hadde det vært tilfelle, ville jeg vært orientert om det. Og vi hadde - i motsetning til de sivilt ansatte - daglig nærkontakt med ammunisjon og radar, sier han.