- Vi er livredde. En mann dyttet til bussen og skrek at han skulle drepe oss

Politiet rykket til mottaket der asylsøkere sitter i busser i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen der en gruppe asylsøkere nekter å gå av bussene som kjørte dem til et asylmottak i Lima utenfor Malung i Sverige søndag, er nå inne i sitt tredje døgn.

Det bekrefter pressekontakt ved det svenske Migrasjonsverket, Per Ek overfor Dagbladet.

- Fortsatt sitter et titalls personer i en av bussene. Situasjonen er uendret, sier Ek.

- Det er åpenbart at de ikke forsto hvor de var på vei hen da de ble med bussene, og at informasjonen om stedet ikke var god nok. Det er synd, men samtidig er det dette bostedet vi kan tilby dem nå, fortsetter han.

- Trusler Asylsøkerne, som opprinnelig er fra Syria og Irak, men fram til nå har bodd midlertidig i mer sentrale Orsa og Stockholm, mener stedet mangler nødvendige tilbud som skole, butikker og lege. Dessuten opplever mange av dem stedet som for usentralt.

Ifølge Ek har Sverige bare de siste sju dagene tatt imot 8900 asylsøkere. Han sier det er store utfordringer knyttet til å finne bosteder til dem alle. Til sammenlikning ble det i Norge registrert 1946 asylsøkere forrige uke, ifølge tall fra UDI.

I går kveld ble politiet tilkalt asylmottaket i Lima Sverige, etter å ha mottatt en melding om at noen hadde oppsøkt personene i bussen og kommet med drapstrusler, skriver dt.se.

- Vi ble livredde Noen lå og sov i bussen da en mann med hund, som flere oppfattet som beruset, dukket opp, skriver avisa.

- Han angrep oss og ropte at vi måtte reise tilbake til Syria, sier en av asylsøkerne.

Videre hevder de at mannen skal ha dyttet på bussen og sagt at han skulle drepe en person, ifølge dt.se.

- Vi ble selvfølgelig livredde. Vi gjorde ingenting, bortsett fra å ringe politiet, sier en av asylsøkerne.

Politiet ankom mottaket klokka 22.20. De har ingen mistenkte i saken, opplyser pressekontakt ved politiet i Dalarna, Stefan Dangardt.
 
Per Ek i Migrasjonsverket ønsker ikke å kommentere denne saken overfor Dagbladet, og henviser til politiet.

- Frivillig Ifølge Ek er det nå opp til busselskapet å eventuelt kontakte namsmannen for en utkastelse av de asylsøkerne som fortsatt sitter i bussen i protest.

- Det er busselskapet som bestemmer hva de vil gjøre videre. Vi gjør ingenting med dette, sier han.

Han legger til at det er frivillig for asylsøkerne å bosette seg på mottaket.

- Dersom de finner et annet sted å bo, kan de bo der, men det er dette vi kan tilby dem, sier Ek.

- Et sjokk  - De sier vi skal bo her, men stedet er ikke egnet. Det er kaldt, har ingen butikker, leger eller skoler, sa en av asylsøkerne til SVT.se da de ankom stedet søndag, og valgte å bli sittende i bussen.

Overfor SVT.se presiseres det at en av kvinnene er gravid, og at det derfor er nødvendig for dem at det er en doktor i nærheten.

Kirketjener Per Sundberg i Orsa, hvor flere avasylsøkerne har bodd inntil nylig, mener ikke det er rart at de reagerer når de kommer til et nytt og ukjent sted.

- Forestill deg at du er trøtt og forvirret og havner på et sted du oppfatter som «the middle of nowhere». Da er det naturlig å bli frustrert, sier han til SVT.se og fortsetter:

- Dessuten er det mange av dem som kommer fra storbyer, og å ende opp i skogen da kan nok oppleves som et lite sjokk.
- De sier vi skal bo her, men stedet er ikke egnet. Det er kaldt, har ingen butikker, leger eller skoler