Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er livredde for hva som skjer nå

Fem bomber i Kabul i formiddag. To bomber i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): Tre bomber eksploderte i Afghanistans hovedstad i morgentimene i dag. Få timer seinere kom også meldingene om at to bomber ble sprengt på Jalalabad-veien, like utenfor Kabul. De mange bombene har skapt frykt blant afghanere og internasjonale utsendinger i dag. Byens gater er nå langt tommere enn vanlig. Mange er redde, og holder seg innendørs så mye de kan.

- Forferdelig. Forferdelig. Mange mennesker ble skadd. Flere av dem alvorlig. Jeg er redd nå, sier Røde Halvmåne-ansatte Haji Noor Mohd Shakir til Dagbladet.no.

Søppelcontainer

Vi møter Mr. Shakir på det ene bombeåstedet i Kabul. Det var her at en bombe eksploderte i en buss lastet med afghanske soldater eksploderte, få timer tidligere. 39 personer ble skadd i bombeattentatet, melder landets forsvarsministerium. Bomben skal ha vært gjemt i en søppelcontainer på gata, skriver nyhetsbyrået Ap.

- Det er Pakistan som står bak. Pakistan, roper mennene på åstedet i munnen på hverandre til Dagbladet.no.

- Det er al-Qaida, Pakistan og Taliban. Nå frykter vi at opprøret i sør har spredt seg hit til Kabul. Dette er en veldig skremmende situasjon, forteller Mr. Shakir.

Han jobber for Røde Halvmåne, og forsøker å skaffe seg en oversikt over hva som egentlig skjedde på den befolkede gata i morgentimene i dag.

- Det som gjør oss spesielt redde, er at alt virker så organisert. I går var det to bomber. I dag har det allerede vært tre, sier Mr. Shakir.

SPRER FRYKT: Få timer etter at en bombe ble sprengt i Kabul sentrum i morges, kom Dagbladet.no kom til det ene bombeåstedet. Mange mennesker var samlet . Alle mente at Pakistan, Taliban og al-Qaida står bak dagens mange eksplosjoner i Kabul. Alle foto: TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet
SPRER FRYKT: Få timer etter at en bombe ble sprengt i Kabul sentrum i morges, kom Dagbladet.no kom til det ene bombeåstedet. Mange mennesker var samlet . Alle mente at Pakistan, Taliban og al-Qaida står bak dagens mange eksplosjoner i Kabul. Alle foto: TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet Vis mer

1 drept, 47 skadd

Bare femten minutter etter den første eksplosjonen i dag, gikk nok en gjemt bombe av  nord i Kabul sentrum i dag. En person ble drept. Åtte andre skadd, ifølge politi og vitner. Fem av de skadde var inni bussen, som var full av mennesker som jobbet ved forskjellige departementer i hovedstaden.

- Det var bra bussen ikke var full. Ellers ville mange flere personer vært skadd, sier en politimann ifølge Ap.

Det gikk heller ikke lenge før nok en bombe gikk i lufta. En person mistet livet i de tre bombene. Minst 47 ble skadd.

- Vi er vant med krig og elendighet i Afghanistan, men siden Taliban ble fjernet i 2001, har det vært trygt her i Kabul. Derfor bekymrer dette meg veldig, sier Røde Halvmåne-medarbeideren.

Mindre folk

Kabuls befolkning har tydelig latt seg skremme av dagens bombeeksplosjoner. Det var mye færre mennesker i gatene enn det har vært de siste dagene. Og de menneskene som var ute, forteller alle at de er redde.

- Det er Pakistan som står bak. Den ene hånda tar de vennlig fram, men med den andre bringer de bare elendighet og død, sier forretningsmannen Ahmadi Abdul Latif (65) til Dagbladet.no.

Etter Talibans fall i 2001 reiste han tilbake til sitt kjære Afghanistan. Inntil for et halvt år siden, var han også optimist på landets vegne.

- Men nå er jeg ikke så optimistisk. USA, Norge, Nederland... Alle må nå legge press på Pakistan. Det er der skolene og madrasene er. Det er der de utdanner fundamentalistene som ønsker å ødelegge for oss, sier Latif, mens han plukker tomater fra en fruktbod, ikke langt fra det ene bombeåstedet.

Afghanere strømmer til oss mens Latif snakker. Alle ønsker å si noe: «Taliban, Pakistan og al-Qaida», er gjennomgangstonen.

- Dette er mennesker som ikke vil gjøre annet enn å ødelegge og drepe. Liv betyr ikke noe for dem. Klart vi har grunn til å være engstelige nå, sier han.

Holder seg inne

Timer etter kommer det nye meldinger: to bomber er gått av på Jalalabad-veien, sier folk til Dagbladet.no. Den ene bomben skal ha blitt sprengt like utenfor FNs kontorer, forteller en vestlig mann med gode kilder. FN skal nå ha oppgradert sikkerhetssituasjonen til hvit farge. Det betyr at ingen FN-ansatte skal bevege seg utendørs. Amerikanerne har en annen gradering, og er nå på svart nivå, hvilket tilsier at heller ikke de beveger seg ute i Kabuls gater i dag.

Den økende volden i Kabul, nesten fem år etter at Talibans fall, har overrasket den afghanske regjeringen og dens vestlige støttespillere, skriver Reuters.

Rundt 1200 mennesker, de fleste militante, er drept i Afhganistan siden januar. I tillegg har rundt 60 utenlandske soldater mistet livet.

Kaos i sør

De siste månedene har det internasjonale Nato-styrkene hatt stadig større problemer sør i Afghanistan. Den siste måneden er aller verst. Flere britiske soldater har mistet livet de siste dagene.

For tre uker siden arresterte afghansk politi en person som de mener hadde planlagt en bombeeksplosjon i sentrum av Kabul. Denne mannen skal ha fortalt at det er mange andre personer i kø bak ham for å sprenge bomber i Kabul, får Dagbladet.no opplyst av en velinnformert vestlig kilde i Kabul.

Nå frykter afghanere flest at opprøret som pågått i sør de siste månedene nå er på vei til hovedstaden.

KORT TUR UTE:</B> Forretningsmannen Ahmadi Abdul Latif (65) var ute og kjøpte tomater i Kabul i morges. - Men bombene i dag har gjort at jeg kommer til å holde meg mest innendørs i dag. Sikkerhetssituasjonen er ikke bra.
FINNER FAKTA:</B> Den Røde Halvmåne-ansatte Haji Noor Mohd Shakir var på bombestedet for å prøve og finne ut hva som skjedde forut for ulykken. - Dette er forferdelig. Jeg hadde håpet og trodd at president Karzai hadde kontroll over Kabul, sier han til Dagbladet.no.