OPPRYDNING: Qassam-raketten fra Gaza slo ned på plenen foran huset til Nira Sagi (56) i kibbutzen Magen i formiddag. Da alarmen gikk, kastet Nira seg ned på stuegolvet og holdt hendene over hodet, som de har blitt lært opp til. Så drønnet det i døra og vinduene ble blåst inn i huset der hun lå. Foto: Torbjørn Grønning
OPPRYDNING: Qassam-raketten fra Gaza slo ned på plenen foran huset til Nira Sagi (56) i kibbutzen Magen i formiddag. Da alarmen gikk, kastet Nira seg ned på stuegolvet og holdt hendene over hodet, som de har blitt lært opp til. Så drønnet det i døra og vinduene ble blåst inn i huset der hun lå. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

«Vi er livredde og føler oss fullstendig hjelpeløse»

En rakett fra Gaza blåste ut vinduene til Nira Sagi (56) i dag. — Vinduene fløy ut og døra ristet, sier Sagi mens hun rydder opp utenfor huset sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIBBUTZ MAGEN (Dagbladet.no): Den 56-årige israelske kvinnen rister på hodet og sukker. To vinduer og en rekke blomsterpotter ble knust da en kassam-rakett sendt fra Gaza landet like utenfor huset hennes.

 

Jeg var i huset, og la meg på golvet da jeg hørte tzeva adom-alarmen (betyr rød farge, red. anm.). Så ristet døra og vinduene fløy ut, sier Sagi til Dagbladet.no.

UTSKYTING: I utkanten av Gaza har en av de 29 rakettene mot Israel akkurat blitt avfyrt. Foto: Torbjørn Grønning
UTSKYTING: I utkanten av Gaza har en av de 29 rakettene mot Israel akkurat blitt avfyrt. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

 

56-åringen og naboene ryddet opp rundt husene sine da Dagbladet.no kom til kibbutzen. Det er tredje gang at en kassam-rakett har landet i Magen-kibbutzen den siste måneden.

NEDSLAG: Shimon (t.v.) og Armand har akkurat søkt tilflukt bak et busskur, og kan se røyken stige opp fra et skogholt 150 meter unna, hvor Qassam-raketten fra Gaza har slått ned. Foto: Torbjørn Grønning
NEDSLAG: Shimon (t.v.) og Armand har akkurat søkt tilflukt bak et busskur, og kan se røyken stige opp fra et skogholt 150 meter unna, hvor Qassam-raketten fra Gaza har slått ned. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

 

- Det er klart vi er livredde. Vi føler oss så hjelpesløse nå. Det er ikke noe vi kan gjøre, annet enn å vente på nye raketter, sier kvinnen.

 

Ønsker slutt på volden

Sagi og hennes naboer sier at de synes det er forferdelig, det som skjer i Gaza nå.

 

- Men samtidig er det helt umulig for oss å leve under rakettregnet fra Gaza. Noe måtte skje, sier hun, mens folkene rundt henne nikker.

 

At det regner raketter over det sørlige Israel, har Dagbladet.no merket godt i dag. Vi stoppet bilen da vi så tre voksne menn som løp for å skjule seg bak et busskur. Alarmen hadde gått få sekunder tidligere. Vi kom oss ut av bilen og løp mot skuret. Så kom drønnet, og røyken seig opp i lufta, rundt 150 meter unna.

 

- Vi har mange palestinske venner i Gaza og vet at det er mange snille folk der. Men situasjonen med alle rakettene kunne ikke fortsette. Jeg vet ikke om denne massive bombingen er riktig, men noe måtte skje, sier skogsarbeideren Shimon Buss, som var en av mennene som gjemte seg bak busskuret til Dagbladet.no.

 

Et halvtime etter kassam-nedslaget, så Dagbladet.no en ny rakett bli skutt opp fra Gaza. Den gikk raskt langt opp i lufta, over oss og lenger inn i Israel. I tillegg til raketten som landet utenfor Sagis hus.

 

Alt er bra nå. Så lenge det bare er huset som er ødelagt, er alt greit. Da er jo heldige, sier Sagi.

 

Bruksanvisning når rakettene faller

På hotellet Dagbladet.no bor på i Ashkelon, lå et A4-ark utenfor døra da vi kom tilbake etter reportasjetur. "Hvordan gå fram under et rakettangrep", er tittelen. Den fortsetter: "Når en sirene, en eksplosjon eller "Tzeva Adom" (rød farge) -alarmen høres, gjør som beskrevet". Deretter er det utførlige forklaringer. Er du ute i åpent terreng, skal du for eksempel legge deg ned og beskytte hodet ditt med hendene.

 

Løpeseddelen er utstedt av Home Front Command, og disse instruksjonene er nå sendt ut til alle israelske innbyggere sør i Israel.

 

Dagbladet.no i bomberom

En løpeseddel om hva som må gjøres når raketter faller, er høyst nødvendig i det sørlige Israel nå. Da Dagbladet.no var på hotellet i Ashkelon i formiddag, måtte vi ned i bomberommet to ganger, på grunn av rakettalarm. Det måtte også en dame som stripet håret sitt på hotellets frisørsalong, journalister, barnefamilier og hotellansatte.

 

Rakettalarm og tilfluktsrom er blitt hverdagen til stadig flere israelere i den sørlige delen av Israel. I dag har Hamas sendt i overkant av 40 raketter, ifølge BBC. Av disse landet tre kassam-raketter li Sderot, én i Ashkelon, én i Ashdod, én like ved Sderot, hvor Dagbladet.no var ute og kjøre — og en i kibbutz Magen, hvor Dagbladet.no var på besøk.