Vi er løsningen, Aure!, sier politistudentene

Politihøgskolestudentene i Oslo fatter ikke hvorfor justisminister Aud-Inger Aure snakker om å flytte politifolk fra andre kanter av landet for å løse krisa i hovedstaden. 383 nye studenter er snart klare til innsats, men det er bare 52 ledige jobber - i hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RYKKER UT: Om få måneder er disse politielevene ferdig utdannet og klare til innsats -hvis politikerne oppretter nok stillinger.

- Har politikerne glemt oss og sine egne vedtak? spør politistudentene.

Politistudentlederne Jan Martin Skoglund (32) og Robin Lindberg (25) leder i dag en stor markering utenfor Stortinget.

- Bare for å minne de folkevalgte på at det faktisk var dem som vedtok å øke kapasiteten på politihøgskolen fordi Stortinget mente vi trenger et mer synlig politi, særlig i byene, sier studentlederne.

Gleder seg
Politistudentene dro i går på seg uniformene for å vise at de er mange og at de gleder seg til å jobbe ute i felten.

- I stedet for å overføre politi fra distrikter der man har lykkes, må det være bedre å opprette nye stillinger i Oslo og andre områder der situasjonen er prekær, mener Robin Lindberg.

- Folk krever strakstiltak fra justisministeren. Men vi håper at politikerne bruker vettet. Det må da gå an å tenke såpass langsiktig som fram til juni. Da er eksamen over. Da rykker vi ut hvis myndighetene gir oss sjansen.

1247 studenter
En fersk internrapport i Justisdepartementet slår fast at Oslo alene har behov for 658 nye politistillinger i løpet av de nærmeste årene. 400 av disse jobbene er tenkt besatt med nyansettelser. Resten ved nedbemanning i andre politidistrikt.

1247 vordende politifolk studerer for tida ved den treårige politihøgskolen. Årets avgangskull består av 383 studenter. 432 nye ble opptatt i høst, samme antall som i fjor.

Undersøkelser utført av studentlaget til Politiets Fellesforbund viser at det i øyeblikket kun er 52 reelt ledige politistillinger i Norge. Selv på mindre tettsteder har det vært opp til seksti søkere til et fåtall jobber.

Fatter ikke
Meldinger fra flere politidistrikt tyder på at stillinger inndras midlertidig for å spare penger til øvrig drift.

- Når alle politikere ser ut til å være enige om at det trengs mer politi, fatter vi ikke at de har råd til å la oss seile vår egen sjø, mener Robin Lindberg, leder for studentlaget til Politiets Fellesforbund.

Og får følge av studentrådsleder Jan Martin Skoglund:

- Vi begynte her på politihøgskolen fordi samfunnet hadde behov for oss. Nå må politikerne sørge for å bruke oss så vi ikke ender opp som securitasvakter hele gjengen.