Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er maktesløse mot de kriminelle i hovedstaden

Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, mener barnevernet bør kunne låse inn kriminelle barn.

- MAKTESLØSE: Til stadighet er det ungdom som står bak ranene i hovedstaden. Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, åpner for at barnevernet bør kunne låse inn barna som begår kriminelle handlinger. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- MAKTESLØSE: Til stadighet er det ungdom som står bak ranene i hovedstaden. Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, åpner for at barnevernet bør kunne låse inn barna som begår kriminelle handlinger. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet innrømmer at de føler seg maktesløse når det kommer til ransbølgen i hovedstaden.

- Vi føler oss maktesløse. Det skal mye til før mange av de som står bak ranene faktisk kan straffes, fordi mange av dem er så unge, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon.

- Barnevernet bør låse dem inne Bare i går fikk politiet tre ransmeldinger, blant annet der en 88-åring ble slått ned og ranet. I natt ble en 20-åring ranet utenfor kjøpesenteret Gunerius. Også en familieblokk for studenter, på Tøyen, er blitt utsatt for to innbrudd de siste ukene. Nina Hovland Moronski (32) måtte flykte fra tyvene.

- Enkelte gir seg ikke før de blir tatt. I noen av disse sakene skjer ranene midt på dagen, sier han.

Det er ikke kjent om de nevnte ranene ble begått av ungdom.

Stølen mener barnevernet skulle hatt større makt til å hjelpe politiet med det forebyggende arbeidet.

- Ifølge norsk lov er det veldig vanskelig å fengsle ungdom under 18 år. Kanskje barnevernet skulle låse dem inn en plass? spør han. - Vi trenger hjelp fra dem, sier han.

- Ødelegger livene - Det går ut over barna, som unødvendig ødelegger livene sine med å bli kriminelle i så ung alder. De må ha hjelp, men dette er veldig komplisert. Det går ikke an å følge én mal - ingen 16-åringer er helt like, ingen har hatt samme utgangspunkt, sier Stølen.

Stølen sier ungdommene som står bak ranene, ofte er kjenninger av politiet.

- Det er ikke ran de begår først. Lokalt politi og barnevern har ofte kjennskap til dem. Det er en liten gruppe som gjør dette, men de får mye oppmerksomhet.

Han understreker at det ikke er utelukkende ungdom som står bak ranene i hovedstaden den siste tida.

- Det er også østeuropeere og folk som er på besøk i landet. Det er vanskelig, spesielt med de som kommer til landet.

- Går ikke tilfeldig rundt - Hvilken løsning har dere for å få slutt på kriminaliteten?

- Vi må være tilstede, med mer synlig politi. Vi øker ressursene i helgene, og er i de områdene der vi vet at vi bør være. Der følger vi moduskandidater, finner ut hva de driver med, og loggfører så vi har all informasjonen vi trenger. Vi går ikke tilfeldig rundt i gatene, men er der vi må være, sier Stølen.

I oktober grep to personer, en 17 år og 30 år gammel mann, inn da to menn stjal en iPhone fra en 10 år gammel gutt. De to som grep inn ble av mange omtalt som helter, men endte selv opp i trøbbel med politiet.

- Fraråder dere vitner til å gripe inn?
 
- Nei, folk må gripe inn. Men det er ikke sånn at det er greit å hoppe på de kriminelle. Men det handler om å bry seg, sier han.

- Ikke løst Stasjonssjefen er preget over alle ranene. Bare i oktober var det i gjennomsnitt fire ran om dagen i hovedstaden.

- Selv om kriminaliteten blant barn og andre er lav i Oslo i forhold til andre hovedsteder, så er det leit og tragisk at noen holder på sånn, sier han.

- Foreløpig er det ingen som har klart å løse dette.