- Vi er maktesløse

Egypts president Hosni Mubarak innrømmer at de arabiske landene er maktesløse i forhold til å stoppe en krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ville gjøre oss selv til latter dersom vi tror vi kunne utsette en krig. Du har USAs kongress og administrasjon, du har FNs sikkerhetsråd og du har det britiske parlamentet. Det er de som kan sette i gang en krig, føre en krig eller utsette den, sa Mubarak i et TV-intervju. Utsagnet kom på spørsmål om samtalene mellom arabiske ledere kan stoppe konflikten med Irak.

Krisemøter

Det foregår nå en hektisk diplomatisk virksomhet i den arabiske verden. Søndag møtte Mubarak Libyas leder Moamar Gadhafi, Syrias president Bashar al-Assad, Saudi-Arabias utenriksminister prins Saud al-Faisal og lederen for Den arabiske liga, Amr Musa i badebyen Sharm el-Sheik.

Tema for møtet var krisa i Irak. Krisa er også tema når utenriksministrene i Den arabiske liga møtes til helga.

Men Mubarak innrømmer altså at det er lite de arabiske landene har å stille opp med. I TV-intervjuet fester han håp til at krigsmotstanden i Europa skal kunne redde regionen fra de ødeleggende effektene de frykter en USA-ledet krig mot Irak vil få.

Livredde

Arabiske ledere er livredde for USAs motiver for å gå til krig mot Irak.

Utenriksminister Colin Powells utsagn i Kongressen om at en krig mot Irak kan «omforme» hele Midtøsten, har sendt sjokkbølger til en verden der demokratiet ikke står høyt i kurs, verken i Irak eller nabolandene.

- Amerikanske talsmenn har ofte fortalt oss privat at en intervensjon i Irak vil bli starten på politiske og geografiske omveltninger i regionen, forteller en sentral analytiker til avisa Middle East Times.

Analytikeren, som ikke ønsker å stå fram, forteller at USA har gjort det klart overfor land som Saudi-Arabia og Egypt at de må modernisere sine styresett og bli klarere i sin kamp mot terrorister.