Blokkerer for demonstrasjoner foran Stortinget

- Vi er manipulert av Kina

Stortingspresidenten vil ikke gripe inn for å sikre at menneskerettighetsaktivister får demonstrere foran Stortinget i morgen, men antyder at en løsning er på plass.

KINA: Ketil Kjenseth, leder av Tibet-komiteen på Stortinget, om morgendagens besøk i Stortinget fra den kinesiske toppolitikeren Li Zhanshu. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Jeg er veldig provosert. Stortinget er manipulert av kinesiske myndigheter som på en frekk måte stenger for det norske sivilsamfunnets ytringsmulighet, sier SVs Petter Eide til Dagbladet.

PROVOSERT: SVs Petter Eide ber stortingspresident gripe inn.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PROVOSERT: SVs Petter Eide ber stortingspresident gripe inn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tidligere i dag sendte han et brev til Stortingets presidentskapet, der han ber om at det blir tatt affære.

Han reagerer kraftig på et hittil ukjent norsk-kinesisk handelskammer har reservert Eidsvolls plass foran Stortinget samtidig med at den røde løperen rulles ut for mannen som kalles Kinas tredje mektigste, folkekongressens leder Li Zhanshu i morgen.

At plassen foran Stortinget er reservert, forhindrer at norske menneskerettighetsaktivister får demonstrere samme sted. Det var NRK som først meldte om saken i går.

- Alvorlig

- Hvis det er sånn at det er en manipulert demonstrasjon utenfor Stortinget i regi av kinesiske interesser, som flytter norske stemmer bort, så er det alvorlig. Det er en type manipulering av norsk offentlighet som vi ikke ønsker, sier Venstres Ketil Kjenseth til Dagbladet.

Organisasjonen Norway-Wenzhou Chamber of Commerce fikk tillatelse til å stå på Eidsvolls plass flere uker før Kina-besøket ble gjort offentlig i Norge, ifølge NRK.

- Vi ønsker å markere 65 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kina, ingenting annet, sa mannen som har sendt inn søknaden, Vegard Moltubakk, til NRK.

Krevde endring

Moltubakk opplyser at søknaden ble sendt ved påsketider, mens Petter Eide i SV viser til at hans gamle arbeidsgiver Amnesty først fikk vite om besøket fra den kinesiske regimetoppen i forrige uke.

MEKTIG MANN: Li Zhanshu kommer til Norge på offisielt besøk onsdag. Han er leder av folkekongressen og beskrives som landets tredje mektigste. Foto: GREG BAKER / AFP/ NTB Scanpix
MEKTIG MANN: Li Zhanshu kommer til Norge på offisielt besøk onsdag. Han er leder av folkekongressen og beskrives som landets tredje mektigste. Foto: GREG BAKER / AFP/ NTB Scanpix Vis mer

- Handelskammeret har selvsagt fått beskjed av ambassaden om å gjøre dette. Slik har Kina effektivt kunnet forhindre at norske menneskerettighetsaktivister får demonstrere utenfor Stortinget. Det er helt absurd, sier Eide.

I brevet til stortingspresident Tone Trøen (H) ber han om at saken vurderes på nytt:

«SV ber stortingets presidentskap om å revurdere beslutningen slik at også representanter for det norske sivilsamfunn får anledning til å demonstrere og ytre seg på Eidsvoll Plass i morgen under det offisielle besøket fra Kina.», heter det i brevet til Stortingets presidentskap.

Sier nei

I en uttalelse til Dagbladet sier Tone Trøen at det ikke er aktuelt for Stortinget å gripe inn overfor organisasjonen som allerede har fått reservere plassen.

- Presidentskapet forholder seg prinsipielt til dette og vil ikke gripe inn i reglene og rutinene som er etablert for å sikre ytringsmulighet uavhengig av hvem som søker eller hva de vil markere, sier hun.

GRIPER IKKE INN: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) vil ikke gripe inn, men sier en løsning likevel er på plass.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GRIPER IKKE INN: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) vil ikke gripe inn, men sier en løsning likevel er på plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Stortingspresidenten antyder imidlertid at en løsning er på plass:

- Jeg er kjent med at det i morgen er lagt til rette for andre type ytringer fra bakre del av Eidsvolls plass og i Spikersuppa, så her vil flere bli hørt under morgendagens besøk, sier Trøen.

Budskapet er det samme i svarbrevet som SV mottok i kveld.

«Forvaltningen av Eidsvolls plass fungerer etter førstemann-til-mølla-prinsippet. Dette gjøres for å sørge for en åpen og politisk nøytral fordeling av tilgang til plassen. Det er ingen praksis for at Stortinget trekker tilbake en søknad til fordel for et annet eller motstridende syn», heter det i brevet som Dagbladet har fått tilgang til.

Avviser manipulasjon

I utgangspunktet fikk Amnesty beskjed om at deres planlagte demonstrasjon mot Kinas menneskerettighetsbrudd måtte skje på Universitetsplassen, flere hundre meter unna den kinesiske delegasjonen.

SOVET I TIMEN: Generalsekretær John Peder Egenæs i Amensty mener Stortinget må ha sovet i timen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SOVET I TIMEN: Generalsekretær John Peder Egenæs i Amensty mener Stortinget må ha sovet i timen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi får nå stå på plenen i bakkant av Eidsvolls plass og på den andre siden av Rosenkrantzgate. Det er en forbedring, men det gjenstår jo at noen har fått vite om besøket lenge før oss, sier generelsekretær John Peder Egenæs i Amnesty til Dagbladet.

- Stortinget må ha sovet i timen når de sa ja til reservasjonen, to uker før de selv hadde planlagt å offentliggjøre besøket. Det er jo ikke først til mølla-prinsippet når noen får gå inn bakdøra, sier Egenæs til Dagbladet. Han håper på stor oppslutning om demonstrasjonene som starter klokken 14 onsdag.

Stortingspresident Tone Trøen avviser på sin side påstanden om at Stortinget er manipulert av kinesiske myndigheter.

- Jeg opplever ikke at Stortinget er manipulert. Det er Stortingets ansvar å ikke gripe inn i den frie ytring. Vi behandler rutinemessig ca. 300 søknader i året og vurderer aldri formålet eller hvem som søker, sier hun til Dagbladet.

Ifølge NRK er den norsk-kinesiske forretningsmannen Yun Lin Zhan sentral i handelskammeret, som foreløpig kun skal være registrert i Kina.

I en tekstmelding til kanalen avviser han at organisasjonen har samarbeidet med Kinas ambassade om demonstrasjonen.

- Dette har ingen sammenheng med kinesiske myndigheter, skriver Zhan, som opplyser at organisasjonen foreløpig kun er registrert i Kina.

- Krever klar tale

Venstres Ketil Kjenseth er leder av Stortingets Tibet-komitè. Han har følgende budskap til egen regjering når Kinas tredje mektigste kommer til landet:

- De må påpeke menneskerettighetsbruddene i Kina og landets ansvar for den alvorlige situasjonen knyttet til klima og miljø, ikke minst i Himalaya.

Kjenseth bemerker at mottakelsen som Li får i morgen er en ganske annen enn den Dalai Lama fikk da den tidligere fredsprisvinneren, Tibets åndelige leder, besøkte Stortinget i 2014.

- Da sa presidentskapet at han bør gå inn bakdøra og holde seg til kjellerstua. Så det er en stor kontrast, sier Kjenseth og viser til at folkekongressens leder onsdag får tre inn hovedinngangen på rød løper.

- Å invitere verdens største land inn i en liten norsk kultur krever at vi setter tydelige grenser: Her er det demokrati og ytringsfrihet som gjelder. Og det må Kina respektere, sier Kjenseth.

Skal demonstrere

Trass i det som i beste fall blir en begrenset adgang til å demonstrere like utenfor Stortinget, akter Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen å la sine stemmer bli hørt i forbindelse med besøket fra Kina

Ifølge anslag fra FN sitter opptil én million uigurer og andre muslimske minoriteter internert i leirer i Xinjiang. Kinesiske myndigheter omtaler leirene som «yrkesfaglige sentre» for mennesker som ellers står i fare for å slutte seg til islamske ekstremistgrupper eller separatistorganisasjoner.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge sier til NTB at kinesiske myndigheter ikke kan reise rundt i verden bare for å bli møtt som en god og potensiell handelspartner.

- Vi vil vise dem at folk i Norge er opptatt av situasjonen i Kina. Kina er ansvarlig for grove og alvorlige menneskerettighetsbrudd, som vi ikke kan la passere når vi har dem på besøk, sier han.

Isfronten har tinet

I 2010 fikk den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo Nobels fredspris. Tildelingen førte til isfront og innebar at Kina brøt all politisk kontakt med Norge. Først i 2016 ble forholdet normalisert.

- Alt tyder på at man er livredd for å gjenoppleve situasjonen etter Xiaobo og er villige til å forbli tause for å unngå å havne i samme situasjon som etter Nobels fredspris, sier Egenæs.

Demonstrasjonene i Oslo begynner i Spikersuppa klokka 14 onsdag. 17. mai skal Stavanger kommune være vertskap for den kinesiske delegasjonen. Også der blir det demonstrasjoner.