«Vi er mennesker selv om vi har en tøff jobb»

Tillitsvalgt for ambulansepersonellet i Oslo, Terje Gulliksen, føler seg trygg på at Ali Haji Mohamed Farah (37) ikke er blitt utsatt for rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg håper de to ambulansearbeiderne kommer tilbake i ambulansetjenesten etter at saken er over, sier divisjonstillitsvalgt for ambulansepersonellet i Oslo og Akershus, Terje Gulliksen til Dagbladet.

Ambulansearbeiderne som forlot Ali Farah (37) med hjerneblødning i Sofienbergparken i Oslo mandag kveld, har hatt ei tøff uke.

De har mottatt trusler via sms og oppringninger fra folk som har funnet ut hvor de bor, og får nå tilbud om hjelp fra en krisehåndteringsgruppe. Også de andre ansatte i ambulansetjenesten har blitt utsatt for ubehagelige opplevelser.

– Vi bærer preg av hendelsen alle sammen, det er en spesiell stemning. Noen viser finger til oss, og noen slenger med leppa og kommer med ukvemsord. Det er ikke hyggelig, men vi har vært ute en vinternatt før, og takler dette profesjonelt, sier Gulliksen.

– Men vi er mennesker selv om vi har en tøff jobb

Gir full støtte

– De to ambulansearbeiderne får nå fritid hjemme sammen med kone og barn, og de har også kollegaer å prate med. De blir ivaretatt, og kan velge hvor mye de vil være på jobb. De har ikke pasientrelaterte arbeidsoppgaver, men blir ikke ekskludert. Vi støtter dem hele veien, og har mer å bidra med om de ønsker det, sier Gulliksen.

Ambulansearbeiderne har også fått tilbud om advokat.

GIR STØTTE:  Divisjonstillitsvalgt for ambulansepersonellet i Oslo og Akershus, Terje Gulliksen, har løpende kontakt med ambulansearbeiderne som forlot Ali Haji Mohamed Farah (37) i parken med hjerneblødning. Foto: John Terje Pedersen
GIR STØTTE: Divisjonstillitsvalgt for ambulansepersonellet i Oslo og Akershus, Terje Gulliksen, har løpende kontakt med ambulansearbeiderne som forlot Ali Haji Mohamed Farah (37) i parken med hjerneblødning. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Ifølge Gulliksen opplever ambulansepersonell daglig tøffe settinger og triste skjebner.

– Vi må hele tida ta kjappe beslutninger på hver eneste tur, og hver pasient er ulik. Vi blir drillet i å kunne ta raske avgjørelser som kan få direkte konsekvenser for pasienten, sier Gulliksen.

– Hender det at dere er redde for å ta feil beslutninger?

– Nei, så lenge vi følger våre retningslinjer, og bruker erfaringen vi har, går det bra, sier

Gulliksen.

Kohinoor Nordberg, Alis samboer, og advokat Abid Q. Raja har anmeldt de to ambulansearbeiderne for tjenesteforsømmelse etter at de nektet å ta med seg hardt skadde Ali i ambulansen. Samtidig venter konklusjonen fra Helsetilsynet, etter at deres gransking av ambulansearbeidernes opptreden er over.

Innrømmer feil
Ullevål universitetssykehus har innrømmet at ambulansearbeiderne blant annet kalte Ali «ditt svin», og har beklaget dette. Også Gulliksen beklager, på vegne av de to ambulansearbeiderne.

– Det vi er helt trygge på i denne saken er at det ikke er snakk om rasisme. Vi har flere flerkulturelle ansatte på avdelingen, og lærlinger som er av utenlandsk opprinnelse, sier Gulliksen.

«Vi er mennesker selv om vi har en tøff jobb»

Han påpeker at ambulansepersonellet er oppmerksomme på hensyn de må ta i ulike situasjoner.

– Kommer vi til et hjem hvor de ikke prater norsk er det klart at det kan bli en utfordring. Visse kulturer krever for eksempel at man henvender seg til mannen i huset. Vi er oppmerksomme på at man må ta ulike hensyn, men alle har krav på lik hjelp uavhengig av bakgrunn og hudfarge, sier Gulliksen.

I går kveld gikk ledelsen ved sykehuset ut i en pressemelding hvor de innrømmet flere feilvurderinger da ambulansepersonellet nektet å ta med Ali i ambulansen.

– Når vi nå ser tilbake på det som skjedde, er det innlysende at han skulle vært kjørt direkte til Ullevål av ambulansen, sa viseadministrerende direktør ved Ullevål universitetssykehus, Erik Hope i går.

– Overrasket
Terje Gulliksen er likevel overrasket over dimensjonene ambulansesaken har fått.

– Men jeg skjønner jo at folk reagerer. Det er tragisk for Ali og hans pårørende. Å være pårørende er tøft, uavhengig av hvilken hudfarge man har, sier Gulliksen.

Nå håper han at folk fortsatt vil stole på at ambulansepersonellet gir dem den hjelpen de trenger og har krav på.

– Vi har allerede hatt 2500 turer etter hendelsen i Sofienbergparken, og vi har ikke merket mistillit fra pasientene, eller fått andre klager, sier Gulliksen.