Prisvinneren om populisme og polarisering:

- Vi er mer uenig om fakta enn om verdier

Harvard-professor Cass Sunstein vant Holberg-prisen i Bergen og ble gratulert av sin tidligere sjef, Barack Obama.

RØRT: Cass Sunstein mottok Holberg-prisen fra kronprins Haakon i Bergen i dag. I går fikk han også en uventet videohilsen fra sin tidligere sjef, Barack Obama. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB Scanpix
RØRT: Cass Sunstein mottok Holberg-prisen fra kronprins Haakon i Bergen i dag. I går fikk han også en uventet videohilsen fra sin tidligere sjef, Barack Obama. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Solen fant det for godt å skinne over Universitetet i Bergen da Harvard-professor Cass Sunstein i dag fikk årets Holberg-pris, som ble overrakt av kronprins Haakon. Sunstein er jurist, men har også trukket inn fagområder som psykologi og adferdsøkonomi i sine tallrike bøker. Han har vært opptatt av problemene knyttet til polarisering og desinformasjon, og når han møter Dagbladet etter prisutdelingen, snakker han gjerne om hva han tror kan gjøres for å kjempe mot ekspertforakten i samfunnsdebatten.

- Hvis du tror eksperten er som deg selv, er det mindre sannsynlig at du tenker at eksperten er en arrogant drittsekk, sier han.

- Det handler om å få følelsen av at dette er en person som er som deg, men som tilfeldigvis har en utdannelse i biologi eller som vet noe om hvordan motorveier kan bli tryggere. Ellers er de som sønnen din eller moren din eller faren din. Og så tror jeg at eksperter trenger å være ydmyke overfor hva de ikke vet.

Bør bli som leger

Sunstein synes det bør være et mål for eksperter av forskjellige slag å bli sett på omtrent som leger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.