- Vi er midt i en «kredittsunami»

USAs tidligere sentralbanksjef spår enda hardere tider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan mener amerikanerne må innstille seg på høyere arbeidsløshet og hardere tider.

Han kaller finanskrisen for en «kredittsunami».

- Vi er midt i en kredittsunami som skjer en gang i hundreåret, sa Greenspan da han torsdag vitnet for Kongressen om årsakene til dagens finanskrise.

Greenspan, som i 18 år ledet Den amerikanske sentralbanken, mener krisen etter all sannsynlighet vil føre til høyere arbeidsledighet.

- Jeg kan ikke se hvordan vi kan unngå en markant økning i oppsigelser og arbeidsløshet, sier han.

Ifølge Greenspan er en stabilisering av boligprisene nødvending for å stagge finanskrisen.

Men dette vil trolig ikke skje på ennå mange måneder, spår han.

Greenspan har den siste tiden fått mye kritikk for selv å ha vært delaktig i dagens finanskrise, blant annet ved å holde rentene for lave.

FORSVARTE DAGENS FINANSPOLITIKK: USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan måtte i dag forklare seg om sin rolle og tanker rundt den tidligere, relativt frie styringen av landets finansmarked. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FORSVARTE DAGENS FINANSPOLITIKK: USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan måtte i dag forklare seg om sin rolle og tanker rundt den tidligere, relativt frie styringen av landets finansmarked. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

I sitt forhåndsskrevne vitnesbyrd svarte han ikke direkte på kritikken, men på direkte spørsmål svarte han at han var blitt sjokkert over de alvorlige manglene ved det frie markedet som finanskrisen har avslørt.

- I 40 år har jeg basert meg på en ideologi som viser seg å være feilslått, sa han. (NTB)

- Vi er midt i en «kredittsunami»