FORNØYD: Statsminister Erna Solberg er strålende fornøyd etter toppmøtet og statsmiddagne med USAs president Barack Obama og de andre nordiske statslederne i Det hvite hus.
FORNØYD: Statsminister Erna Solberg er strålende fornøyd etter toppmøtet og statsmiddagne med USAs president Barack Obama og de andre nordiske statslederne i Det hvite hus.Vis mer

- Vi er nervøse hver gang amerikanerne har valgkamp

Statsminister Erna Solberg mener populariteten til Bernie Sanders og Donald Trump skyldes at USA sliter med noen av de samme store problemene som Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Statsministeren sitter på hotellet i Washington D.C. dagen etter de politiske møtene og den storslåtte statsmiddagen i Det hvite hus med USAs president Barack Obama og de fire andre nordiske statslederne. Hun satt i flere timer til bords med Obama. De to hadde en svært spøkefull tone gjennom dagen og rakk å bli godt kjent.

Et av temaene de naturlig nok kom innpå var den amerikanske valgkampen hvor den kontroversielle kjendisrikingen Donald Trump er blitt republikanernes kandidat. På demokratisk side er både Hillary Clinton og Bernie Sanders fortsatt kandidater.

- Obama sa han var partisk. Han er demokrat, og hans vurdering nå er at republikanerne er inne i store problemer. Han tror demokratene vinner, og at Hillary blir president, forteller Solberg til Dagbladet.

Samtidig mener hun at både hun og Obama tenker ganske likt.

GOD STE;NING: Erna Solberg fant tonen med Sveriges statsminister Stefan Löfven og USAs president Barack Obama.
GOD STE;NING: Erna Solberg fant tonen med Sveriges statsminister Stefan Löfven og USAs president Barack Obama. Vis mer

- Den diskusjonen vi hadde mest handlet om hvordan flere mennesker skal få ta del i økonomisk vekst. Det si om skjer i USA er litt det samme som skjer i Sør-Europa med migrasjon, ledighet og mangel på økonomisk oppdrift.  Inoen land i Sør-Europa har kanskje også noen måtte ta regningen for lederskap som ikke akkurat har fått den økonomiske veksten til bli fordelt utover i landet. Jeg tror det er det Obama tenker på når han sier han ser til de nordiske landene, sier Solberg.

Viktig valg - Hva betyr det kommende presidentvalget for Norge?

- Det betyr mye. Skulle Hillary Clinton vinne, vet vi hva vi får. Hun har en oppmerksomhet. Hun har vært på Svalbard én gang og Tromsø én gang. Hun har kunnskaper. Hun er Nato-venn. For Donald Trump og Bernie Sanders er det et helt annet spørsmål knyttet til hva de egentlig vil i utenrikspolitikken, sier statsministeren.

Derfor følger Solberg naturligvis godt med på årets valgkamp.

- Vi er nervøse hver gang amerikanerne har valgkamper. Vi vet jo at all valgkamp er lokal. Men det som er spesielt nå, er at du kan ikke melde deg utenom de globale trendene som finnes. De kommer uansett hvem som kommer i Det hvite hus, og de vil komme som et stort trykk uansett hvem som blir president. I så måte tror jeg valgkampen kan gjøre deg mer engstelig enn det er grunn til, sier Solberg.

HØYTIDELIG: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes ble tatt høytidelig imot til statsmiddag i Det hvite hus av det amerikanske presidentparet Michelle og Barack Obama.
HØYTIDELIG: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes ble tatt høytidelig imot til statsmiddag i Det hvite hus av det amerikanske presidentparet Michelle og Barack Obama. Vis mer

- Så du håper at Hillary Clinton vinner?

- Jeg mener ikke at en norsk statsminister skal ha preferanser på hvem som blir valgt. Jeg kan ha private meninger, men det er ikke min jobb å gi uttrykk for hvem som skal være der. Land velger sine egne politikere. Vi skal forholde oss til alle, sier Solberg før hun må reise seg og gå bort til en norsk-amerikansk mor og sønn som har gjenkjent den norske statsministeren og veldig gjerne vil ha et bilde i lobbyen på det eksklusive Washington-hotellet.

Store motkrefter Hun mener mye av årets valgkamp i USA skyldes at den amerikanske middelklassen nesten ikke har hatt noen reallønnsøkning på 30 år.

- For mange har det vært litt nedgang i kjøpekraft. Dette kommer i et land hvor den økonomiske veksten i mange tiår trakk folk opp, og de fikk det bedre. De hadde en bedre gjennomsnittelig inntekt enn de fleste land hvis du går tilbake til 1970-tallet. På venstresiden skaper det mer proteksjonisme og motstand mot frihandel. Det er litt Bernie Sanders. Han er ikke bra for små land i verden han nødvendigvis. På den andre siden treffer det ofte med migrasjonsskepsis. Det som skjer er egentlig mer likt Europa enn det vi egentlig bør være glad for, sier Solberg og legger til:

- Hvis ikke du skaper økonomisk utvikling og har gjennomsiktige prossser hvor politikere kan forklare hvordan og hvorfor de gjør ting, også i demokratier. Så skaper du også noen motkrefter som er store.

- Mindre glamour i Norge Selv om statsministeren aldri har tilbragt mye tid i USA, føler hun et nært bånd til USA.

GJENKJENT: Norsk-amerikaneren Charlie og mora Janne Egeland fra Minneapolis kjente igjen Erna Solberg og fikk ta bilde med henne.
GJENKJENT: Norsk-amerikaneren Charlie og mora Janne Egeland fra Minneapolis kjente igjen Erna Solberg og fikk ta bilde med henne. Vis mer

- Jeg har det gjennomsnittelige norske båndet til USA. Vi er veldig amerikanisert i litteratur, kultur, musikk. Alt det som gjør at du føler at det nesten er nabolandet ditt. På et tidspunkt hvor jeg var i Frankrike, tok jeg meg i hvor lite jeg kunne om europeisk politisk historie i motsetning til hva jeg kunne om amerikansk, sier Solberg.

Under dette oppholdet har hun og ektemannen Sindre Finnes fått tilbringe mye tid med presidentparet Michelle og Barack Obama. 

- Er det noe dere kan lære av dem?

- Jeg tror det er viktig å huske at presidenten i USA ivaretar både en politisk rolle, men han er også konge. I Norge har vi en arbeidsdeling. JEg er veldig fornøyd med å ha den arbeidsdelingen. Det å være det nasjonale symbolet er kongefamiliens rolle. Vi skal jobbe med politikk. Da blir også rollen til førstedamen veldig annerledes med mer sosiale prosjekter. Det er alltid noe å lære, men jeg tror norsk politikk er litt mer rotfestet, og det er litt mindre glamour i norsk politikk. Vi lager middagen selv.