Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi er nesten best!

Nordmenn har det bra. Til tross for fotballtap mot Latvia, sykmeldt statsminister og høy lånerente har nordmenn det bedre enn de fleste andre i verden. Norge ligger på tredje plass på listen over alle lands levestandard, men vil det gode livet vare?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå går det nedover og kjøpefesten er slutt for denne gang, melder Kredittilsynet.

Samtidig legger FN ut en rapport som viser at normenn er på tredjeplass på listen over verdens levestandard. Bare slått av Kanada og Frankrike.

Listen bygger på det FN kaller «menneskelig utviklingsindeks» og baserer seg på inntekt, utdannelse og forventet levestandard.

Med andre ord har nordmenn det godt, selv om de fleste føler at alt, til og med fotballen, sliter i motbakke for tiden. Da kan det være en trøst å tenke på at våre naboer i øst, Sverige, sliter med en 10. plass, mens danskene som skryter av sitt dejlige land er helt nede på 18.

FN offentliggjorde onsdag rapporten som beskriver hvordan det står til med de ulike landene. I-landene står for 86 prosent av det totale konsumet i verden. Den rike femtedelen tar for eksempel 58 prosent av jordens energi og 45 prosent av det totale markedet av fisk og kjøtt. Mens vår levealder øker, vil de menneskene i enkelte afrikanske land få redusert sin levealder med 25 år som følge av spredningen av aids.

Har vi råd til å klage på renteøkning, fotballtap og dårlig vær i sommerferien? Enkelte kan tillate seg å være bekymret, men etter nye tall fra Kredittilsynet å dømme er de i mindretall. Noen småbarnsfamilier har renteutgifter opp mot 10-11 prosent av den totale inntekten, men det kommer ikke opp mot situasjonen i 1988 da renteutgiftene for mange utgjorde 22 prosent av det totale budsjettet melder NTB.

Tall fra Kredittilsynet viser også at rundt en million nordmenn har andeler i aksjefond. Legger vi til at arbeidsledigheten ikke lenger er et stort problem, er det kanskje ikke så uforståelig at Norge får en tredje plass på levestandard-listen.

Med gode varsler om rentenedgang før neste sommer er det bare nye tap på fotballbanen som ikke kan gi oss topp-plasseringen på FNs liste.

DET GODE LIV: Norske barn går en bra fremtid i møte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media