- Vi er nødt til å ta de som drepte min sønn

Billy Cox (15) var den tredje tenåringen drept i Sør-London på to uker. I dag ble en mann i 20-årene funnet skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Vi savner Billy veldig mye. Han var ikke perfekt, men han var høyt elsket som sønn og bror».

(...)Vi er nødt til å ta de som drepte min sønn

Onsdag denne uken ble Billy Cox (15) skutt i brystet hjemme på soverommet i Clapham i Sør-London. Den eller de som drepte 15-åringen flyktet ut gjennom bakdøra. Billys 13 år gamle søster, Elizabeth, hørte et høyt smell og løp inn og fant broren døende.

Hun prøvde å holde ham i live, men kort tid etter ble Billy erklært død, skriver BBC.

Drapet på Billy - det tredje i sitt slag i samme område i Sør-London - har utløst en hissig politisk debatt i Storbritannia i spørsmålet om hvem som har ansvaret for gjeng- og ungdomskriminaliteten og ikke minst hva som kan gjøres for å stanse denne utviklingen.

I dag tidlig ble ennå ett skuddoffer funnet død. En mann i midten av 20-årene ble funnet i en Fiat Punto personbil i Hackney i Øst-London med flere dødelige skuddskader.

Drapet kan foreløpig ikke knyttes til tenåringsdrapene sør i byen, men kommer som en påminnelse om at voldsbølgen i hovedstaden på langt nær er over.

- De er bare barn

DRAPSBØLGE RYSTER STORBRITANNIA: Ungdommer rett utenfor huset der Billy Cox ble drept i Sør-London onsdag leser hva avisene skriver om drapet på 15-åringen. Foto: AP/Scanpix
DRAPSBØLGE RYSTER STORBRITANNIA: Ungdommer rett utenfor huset der Billy Cox ble drept i Sør-London onsdag leser hva avisene skriver om drapet på 15-åringen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

I går fortalte Billy Cox\' far, Tommy Cox (52), at han for bare noen dager siden hadde sett på nyhetssendingene om de to andre tenåringdrapene som har rystet Sør-London de to siste ukene.

- Jeg har sett på nyhetene om de to andre guttene som ble drept og tenkt at de er bare barn. De fortjenere det ikke. Måten de får tak i våpen på er utrolig, sa faren Tommy Cox i en pressemelding.

Han ber innstendig om at folk som sitter på tips i saken går til politiet med den informasjonen de har, slik at sønnens drapsmenn kan bli tatt. Den samme oppfordringen kommer også politietterforskerne med.

- Vi vet at folk sitter på verdifull informasjon om denne skytingen og jeg vil oppfordre dem til å ta kontakt med politiet, sa sjefsetterforsker Peter Valentine.

Så langt tyder alt på at sønnen kjente den eller de som tok livet av han. Det var ingen tegn på innbrudd i huset der Billy bodde sammen med faren, hans thailandskfødte mor og lillesøsteren, som beskrives som en talentfull ballettdanser.

Etterforskere fra det som kalles Operasjon Trident, en spesialenhet for etterforskning av kriminalitet i minoritetsmiljøer, undersøker nå mulige forbindelser mellom den døde tenåringen og narkotikahandel.

En teori går ut på at Billy var involvert i narkotikahandel, at han brukte hjemmet som base og ble drept av rivaliserende narkotikalangere som ikke likte konkurransen, skriver The Times.

Gjengmedlem

- Vi er nødt til å ta de som drepte min sønn

Utenfor hjemmet der Billy ble skutt hadde venner i løpet av gårsdagen lagt igjen hilsner til sin avdøde venn. Der ble Billy blant annet hedret som «den falne soldat».

Billy skal ha vært medlem av en ungdomsgjeng kalt The Clap Town Kids, og noen teorier går ut på at han ble offer for en gjengfeid.

For ett år siden ble han en del av det lokale gjengmiljøet. I desember ble han dømt for innbrudd og ilagt husarrest etter klokka sju om kvelden. Han var også merket med en elektronisk brikke, slik at politiet kunne vite hvor han befant seg. Onsdag denne uken ble han altså skutt på sitt eget soverom.

Hvem har ansvaret for at tre tenåringsliv i Sør-London har gått tapt de to siste ukene? Akkurat nå krangler Storbritannias toppolitikere om å ha fasitsvaret og løsningen på problemet.

- Ingen metafor

Statsminister Tony Blair har nå lovet å komme med opp med spesifikke løsninger. Det kan blant annet innebære at han gir etter for Scotland Yards ønske om å senke den strafferettslige lavalderen fra 21 til 17 for en femårsstraff for forbrytelser begått med våpen, skriver The Guardian.

I likhet med ministre fra sin egen regjering, som har kastet seg inn i debatten, mener Blair at det er større og mer sammensatte problemer som må løses for å få slutt på tenåringsdrapene og gjengkriminaliteten.

Blair avviste også påstanden fra de konservatives David Cameron om at drapene er symptomatiske for et samfunn som er gått mer eller mindre i oppløsning, og hvor det er behov for en grunnleggende endring i måten foreldre - spesielt fedre - behandler barna på.

- Det som er skjedd i London er forferdelig, sjokkerende og for ofrene og deres familier er det mer tragisk enn man kan fatte, sa Blair under Labour-partiets ungdomskonferanse i Glasgow i går.- Men denne tragedien er ikke en metafor for tilstanden det britiske samfunnet er i, enda mindre for tilstanden ungdommen er i, det store flertallet som vi vet, inkludert i den delen av London, er ansvarlige og lovlydige unge mennesker, sa Blair.

- Fravær av fedre

Lederen for det konservative partiet David Cameron gikk til frontalangrep på britiske familier.

- Når du ser på de som er innblandet i dette, ser du et komplett fravær av fedre i mange i tilfeller, og familier som er gått helt i oppløsning. Det mener jeg er hovedproblemet her, sa Cameron, som selv skal ha røykt marihuana i ungdomstiden.

Blair på sin side hyret i fjor «supernannies» for 50 millioner for å hjelpe foreldre i Englands mest belastede områder med barneoppdragelsen.

HYLLES SOM DEN FALNE SOLDAT: Venner som har lagt igjen hilsner og blomster til den drepte Billy Cox refererer blant annet til Cox som den falne soldat.
SJOKKERTE: Ungdommer like ved huset der Billy Cox (15) ble drept onsdag.
OPERASJON NEON:</B> Væpnet politi patruljerer gatene i Sør-London under det som kalles Operasjon Neon, et tiltak som er iverksatt etter tre tenåringsdrap på to uker.
- IKKE PERFEKT: Han var ikke perfekt, men han var høyt elsket, sier faren til den drepte Billy Cox (15).