-  Vi er omringet av Gutteklubben Grei

Marianne Aasen Agdestein (Ap) og Eirin Sund (Ap) synes det er flaut at de er de eneste kvinnene i finanskomiteen på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overalt ellers hvor de to stortingspolitikerne ferdes i finansverdenen ser de stort sett bare menn. Etter et halvt år som finanspolitikere oppsummerer de situasjonen slik:

-  Vi er omringet av Gutteklubben Grei. Per Olaf Lundteigen og Lars Sponheim er hyggelige de, det er ikke det, sier Eirin Sund (Ap) til Dagbladet med et smil.

Og legger til:

-  Det er veldig mannete. Du lurer jo på hvor alle de flinke damene du leser om i avisene har tatt veien. Vi ser dem ikke. Det er helt tomt for damer på toppen i finans- og næringsliv, sier Sund.

Verden av menn

Siden de startet som de eneste finanskvinnene på Stortinget i høst har de møtt drøssevis av menn i Finansnæringens Hovedorganisasjon (tre menn og én dame), DnB Nor, Norges Bank, Finansdepartementet (unntatt Kristin Halvorsen), Sparebankforeningen og i LO (Gerd-Liv Valla ligger jo med brukket rygg).

-  Det er en verden av menn. Du blir mer feminist av det. Du blir mer bevisst på kjønn. Som 18-åring diskuterte jeg likestilling opp og ned i mente. Nå i 2006 sitter vi og ser massevis av menn i maktposisjoner, sier Marianne Aasen Agdestein.

-  Flaut

 MANNSTUNG KOMITÉ:  Marianne Aasen Agdestein (t.v.) og Eirin Sund i Ap er de eneste kvinnene i Stortingets    finanskomité. Ellers er det 16 menn. -  Vi damene har mye å lære. Men husk: De plasserer ikke talentløse folk i finanskomiteen, ler Sund. Foto: Frank Karlsen
MANNSTUNG KOMITÉ: Marianne Aasen Agdestein (t.v.) og Eirin Sund i Ap er de eneste kvinnene i Stortingets finanskomité. Ellers er det 16 menn. - Vi damene har mye å lære. Men husk: De plasserer ikke talentløse folk i finanskomiteen, ler Sund. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Stortingets finanskomité består av 16 menn og to kvinner. Agdestein glemmer aldri dagen da det ble klart.

-  Jeg ble helt himmelfallende. Jeg ble virkelig opprørt, sier hun.

Bare Arbeiderpartiet hadde greid å finne fram til kvinner som kunne representere partiet.

-  Det er flaut at det politiske miljøet vedtar kvoteringslover for næringslivet, mens partiene på Stortinget ikke greier å stille opp med flere enn oss to i finanskomiteen, sier Agdestein.

-  Ikke likestilt

Eirin Sund er overbevist om at datteren kommer til å bli skuffet.

-  Jeg er så lei meg for at det er slik. Datteren min går rundt og tror at vi er likestilt. På skolen opplever hun at hun er likestilt med gutta. Men når hun skal ut i den virkelige verden, vil hun oppdage at det faktisk ikke er blitt noe bedre, sier hun.

Men også næringslivskvinnene fortjener et spark i sida, ifølge Sund.

-  Alle de få damene jeg har møtt, sier at de er glad for at de ikke er kvotert. Da tenker jeg at jeg er her fordi jeg er kvotert. Det er jo greit å være imot kvotering, men jeg mener de jentene som er på toppen i finans- og næringsliv, må tørre å framheve viktigheten av å få flere kvinner på toppen, sier Sund.

Til unnsetning

På sentralbanksjefens årlige finansmiddag fikk Sund oppleve hvordan det er å være ny:

-  Jeg husker jeg var redd en mann skulle komme bort til meg og begynne å snakke om kronekursen eller noe. Du er redd du ikke er god nok, ler Sund.

Og legger til:

-  I slike situasjoner er jeg glad for at jeg har vært statssekretær og politisk rådgiver i regjeringen. Vi har mye å lære. Men husk: De plasserer ikke talentløse folk i finanskomiteen!

Men det gikk ikke så verst likevel. Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, kom til unnsetning.

-  Han tok meg i armen og insisterte på at vi skulle bli til over desserten, smiler Sund.