-  Vi er oss sjøl på godt og vondt

Alle ler med Tufte IL. Fotball er blitt mer lek enn gravalvor. Tufte-gutta bommer herlig og header kanskje blått øye på motstanderen mens ballen ennå er tre meter oppe i lufta. Men de er blitt hele landets fotballhelter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

•Stem på årets navn

-  Fryktelig smigrende at så mange liker oss. Ikke i våre villeste fantasier hadde vi ant at dette skulle ta slik av, sier Kai Simon Fredriksen og Stian Jenssen til Dagbladet.

De har skrevet autografer til krampa tok dem og blitt avbildet med utallige hjertebankende og rødmende fjortiser. Nå er de også kandidater til Årets navn i Dagbladet. Runde Kai Simon og elegante Stian himler med øynene.

-  Vi håper det betyr at det endelig er lov å være annerledes igjen i dette konforme samfunnet. Det er en ære bare å bli nominert, sier Kai Simon og Stian.

Dagbladet møter dem et par timer før de skal ut på en fullsatt stadion i Stavanger og spille veldedighetskamp mot Øster Hus. Inntektene går til TV-aksjonen.

-  Deilig at vi kan bruke våre smukke ansikter til noe edelt, flirer Stian. Han var den som tok initiativet til å lodde ut en fotballkamp under TV-innsamlingen. Kampen i Stavanger gikk helt av skaftet. Da speakeren annonserte at Tufte var på plass i garderoben, steg jubelen mot himmelen. Og da Øster Hus forsterket laget sitt med de mest populære Viking-spissene, peip publikum.

-  Vi er oss sjøl på godt og vondt. Og vi er jo ikke gatas skrekk.

Gjengen består av relativt sindige og småsære gutter med et ufattelig godt humør, sier Kai Simon og Stian.

VANT FOLKET: Det var sjanseløse i kampene, men folkets støtte vant Tufte IL helt klart. Foto: SCANPIX
VANT FOLKET: Det var sjanseløse i kampene, men folkets støtte vant Tufte IL helt klart. Foto: SCANPIX Vis mer

Ansikt til det hjelpeløse

De kalles nerder. Enspora fagidioter som dyrker en sær interesse, gjerne data, og lar resten av verden og det sosiale livet seile sin egen sjø. Kai Simon og Stian humrer over merkelappen.

-  Vi har vel i hvert fall bevist at nerder ikke er så veldig asosiale.

Vi vil gjerne dyrke våre interesser lidenskapelig og intenst. Og så har vi en sinnssjuk kunnskapstørst, understreker Stian og Kai Simon.

Gjengen er en broket samling av høye og syltynne, korte og breie gutter totalt uten balltalent. De byr på seg sjøl, folk ler med, ikke av Tufte. Kai Simon og Stian tror også at de har gitt ansikt til en gruppe mennesker som ellers ikke skriker ut sine liv under prangende avisoppslag.

-  Jeg får e-mails fra folk som har store problemer med å mestre livene sine. De er glade for at vi tør å demonstrere vår hjelpeløshet på fotballbanen. Når dere våger, skal jeg også klare det, skriver de.

Slike meldinger er faktisk mye mer verdt enn SMS-er fra vakre jenter, sier Kai Simon.

-  Alle i dette landet er dårlige på et eller annet. Utad skal vi være så vellykkede. I stedet for å skjule det vi er dårlige på, demonstrerer vi det åpent for alle. Kanskje demper vi folks frykt for det de ikke behersker, filosoferer Stian.

Tufte-gjengen er blitt gode kamerater, så forskjellige de enn er. De tror de klarer å være seg sjøl midt oppe i mylderet av supportere som gjerne vil ha en bit av dem.

-  Vi tryner ikke når blitzlampene skrus av. Jeg har lært å forstå og respektere mange ulike personligheter. Det er en verdi jeg kan dra nytte av seinere i livet, mener Stian.

Nå venter et liv ved siden av kjendisdyrkelsen. Tufte-gutta vil gjerne fortsette som fotballag, og kanskje kan de gjøre noen kroner ut av sitt bemerkelsesverdige år i mediebildet.

-  Det vil gjøre meg såre vondt å miste disse folka, medgir Stian.

-  Kameratskapet er suverent. Det er hyggelig å spille fotball sammen. Jeg er blitt mer komfortabel med å trene, uten at det er blitt komfort. Jeg har lært å takle utfordringer og utført ting jeg aldri hadde trodd jeg skulle gjøre, sier Kai Simon.

•Stem på årets navn

<B>TV-SUKSESS:</B> Erik Thorstvedt og resten av Tufte IL har gjort det stort på norske tv-skjermer i år.