- Vi er overbeviste om at ebola ikke vil spre seg i Europa og USA

Helsesystemene er sterke nok til å håndtere sykdommen, sier WHO.

 LITEN FARE FOR SPREDNING:  Christoffer Dye i WHO sier til BBC at sjansen for at ebolaviruset sprer seg i USA og Vest-Europa er usannsynlig. Her snakker han til media om ebolasykdommen under en pressekonferanse i Geneve i september. Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI
LITEN FARE FOR SPREDNING: Christoffer Dye i WHO sier til BBC at sjansen for at ebolaviruset sprer seg i USA og Vest-Europa er usannsynlig. Her snakker han til media om ebolasykdommen under en pressekonferanse i Geneve i september. Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort utbrudd av ebola i USA og andre steder i Vesten er usannsynlig, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Til det er helsesystemene i vestlige land for sterke.

Christopher Dye,  WHOs strategidirektør i WHO, sier til BBC at spredningen av Ebola, utenfor Vest-Afrika, til i USA eller andre land i Vest-Europa, er et spørsmål «av svært alvorlig bekymring».

 - Muligheten for at en infeksjon sprer seg andre steder, er noe som bekymrer alle, sier Dye.

 Men legger til:

- Vi er overbevist om at det i Nord-Amerika og Vest-Europa, hvor helsesystemene er veldig sterke, er usannsynlig å se et større utbrudd.


Ministermøte i Brüssel
EUs helseministre møtes i Brussel i dag for å diskutere krisen. Kontroll av flypassasjerer i form av blant annet økt screening av reisende, er på møtets agenda. I tillegg diskuterer ministrene muligheten for å sende flere soldater til Vest-Afrika.

Ebola har tatt livet av 4 500 mennesker så langt, de aller fleste i de Vest-Afrikanske landene Sierra Leone, Liberia og Guinea.


Smitter i USA
Også USAs president Barack Obama, som har bedt om en mer «aggressiv respons» mot ebola i USA, har likevel sagt at risikoen for amerikanere å få viruset er «ekstremt lav».

USA ble rammet av ebola i september da en mann reiste fra Liberia til USA. Der fikk han senere påvist det farlige viruset.

Amerikanske helsemyndigheter har blitt blitt kritisert for sin håndtering av dette tilfellet. Foreløpig har to helsearbeidere i landet fått påvist ebola.

Amerikanske myndigheter undersøker nå hvordan en sykepleier som ble smittet av ebola fikk lov å reise med fly like før hun fikk påvist sykdommen. Dette til tross for at hun hadde meldt fra til smittevernsenteret CDC at hun hadde feber.

Myndighetene prøver nå å spore de 132 passasjerene i flyet som fløy over omtrent halve USA, fra Cleveland til Dallas, med en ebolasyk person ombord.