- Vi er på randen av krig

Mener Nord-Korea, ifølge statlig nyhetsbyrå.

- PÅ RANDEN AV KRIG: Fire personer er bekreftet drept av artilleriangrepet mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong nær grensa til Nord-Korea. Nå sier Nord-Korea at Sør-Koreas handlinger har ført til at landene er på randen til krig. Foto: AP Photo/Yonhap/Scanpix
- PÅ RANDEN AV KRIG: Fire personer er bekreftet drept av artilleriangrepet mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong nær grensa til Nord-Korea. Nå sier Nord-Korea at Sør-Koreas handlinger har ført til at landene er på randen til krig. Foto: AP Photo/Yonhap/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sør-Koreas handlinger driver Koreahalvøya til randen av krig, melder Nord-Korea gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA.

- Sør-Korea avsporer prosessen med å bedre de interkoreanske forbindelsene, ødelegger for de interkoreanske Røde Kors-samtalene og driver situasjonen til randen av krig ved å forfølge sin konfrontasjonspolitikk overfor Nord-Korea, melder KCNA videre.

- Ligger i kortene Nord-Korea har helt siden de første meldingene om at landet hadde angrepet Sør-Korea, hevdet at det var sørkoreanerne som skjøt med sine artilleri først. Hittil har fire personer ble drept og rundt 20 skadet på sørkoreansk side i angrepet. Det er ukjent hvor mange som ble drept eller skadet på nordkoreansk side.

- Dette er en vanlig reaksjon fra nordkoreansk side. Det ligger i kortene, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI.

- Hva tenker du om angrepene og Nord-Koreas påstander om at det var sørkoreanerne som skjøt først?

- Vi har fortsatt ikke full oversikt over hendelsesforløpet, og kan derfor ikke utelukke at noe har kommet ut av kontroll. Sør-Korea skjøt med skarpt i denne øvelsen og det kan ha blitt misforstått, sier Lodgaard.

Ikke et uhell Han mener det er lite sannsynlig at en så offensiv handling var et uhell.

- Jeg prøver å tolke Nord-Korea utfra deres handlinger i utenrikspolitikken, for de kan vi observere. De har mange ganger gjort dramatiske ting for å få fortgang i forhandlingene med USA og andre involverte parter, og flere ganger har de lyktes. For kort tid siden viste de fram et nytt anlegg for anriking av uran, og så bruker de artilleri både mot sørkoreanske militære og sivile. På den måten skaper de inntrykk av at situasjonen er så urovekkende at man må tilbake til forhandlingsbordet jo før jo heller for å roe situasjonen, sier NUPI-forskeren.

- Å komme seg tilbake til forhandlingsbordet er også Kinas budskap, og det er på mange måter Kina som er den største bidragsyteren for å holde dette regimet oppe. De vil ha gjenforening i ordnede former og avstand mellom seg selv og amerikanske styrker, sier Lodgaard til Dagbladet. Men når Nord-Korea prøver å berme og skyte seg til forhandlingsbordet er det ikke rart at mange steiler og vegrer seg mot å være med på dansen.

USA har 28 000 soldater utplassert i Sør-Korea og det er ventet at det to landene vil gjøre militærøvelser i Gulehavet førstkommende søndag.

• Saken oppdateres.

IKKE ET UHELL: Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI mener det er lite sannsynlig at en så offensiv handling var et uhell.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
IKKE ET UHELL: Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI mener det er lite sannsynlig at en så offensiv handling var et uhell. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer