Corona

- Vi er på vakt

Onsdag våknet Norge opp til det høyeste smittetallet siden 26. mai. FHI-topp Preben Aavitsland beskriver den siste tidas smitteøkning som «betydelig», men understreker at antallet coronainnlagte er lavt.

ØKENDE SMITTE: Det siste døgnet er det registrert 475 coronasmittede i Norge. Det er 202 flere enn samme dag i forrige uke. Foto: Javad Parsa / NTB
ØKENDE SMITTE: Det siste døgnet er det registrert 475 coronasmittede i Norge. Det er 202 flere enn samme dag i forrige uke. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.42% Første dose: 77.10%

Det siste døgnet er det registrert 475 coronasmittede i Norge. Det er 202 flere enn samme dag i forrige uke. Vi må tilbake til 26. mai for å finne et høyere tall på smittede registrert på ett døgn. Da lå det på 499.

- Ser vi starten på en fjerde smittebølge nå?

- Det er for tidlig å si. Viruset har nå betydelig mindre muligheter til å spre seg ettersom så mange er vaksinert. Vi forventer derfor ikke like mange tilfeller som i vinter, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

Kan ramme sårbare

Overlegen understreker at høyere smittetall er mindre alvorlig nå enn for noen måneder sida - som følge av at nesten alle eldre og kronisk syke, altså de som særlig er utsatt for alvorlig coronasykdom, er beskyttet gjennom vaksinasjon. Han understreker at det likevel ikke er gunstig med høye smittetall.

- Over tid kan høy smittespredning i samfunnet ramme også sårbare grupper, så vi ønsker på ha epidemien under kontroll, sier han og legger til:

- Det er særlig blant unge uvaksinerte voksne at epidemien spres nå. Den drives av mye sosial kontakt på private fester, på serveringssteder og i hjemmet.

OVERLEGE: Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
OVERLEGE: Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Mandag var det registrert totalt 137 smittetilfeller i det pågående smitteutbruddet i Volda og Ørsta siden mandag 26. juli. Også i Bergen er det høye smittetall med 48 tilfeller, og fungerende smittevernoverlege Kjell Haug frykter en «betydelig økning i antall innleggelser» i tida som kommer.

- I uke 23-28 var det rundt 1200 per uke med positiv test. I uke 29 var det 1494 og i uke 30 var det 2241. Økningen er betydelig. Vi er derfor på vakt. Vi ser foreløpig ikke noen økning i antall nye sykehusinnleggelser; tallet har vært rundt 20 per uke siden uke 24, sier Aavitsland.

BERGEN: Onsdag ble det kjent at Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusmutasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er viktig å ikke få spredning av denne mutasjonen. Vis mer

Spres blant unge

Aavitsland sier til Dagbladet at en smitteøkning er ventet som følge av at deltavarianten har blitt dominerende i Norge.

- Vi ser til dels en del tilsynelatende sporadiske tilfeller i mange kommuner og enkelte større utbrudd, som i Ålesund, Ørsta og Volda, men det gjøres mye bra arbeid slik at vi venter at utbruddene snart er over. Det er særlig blant unge uvaksinerte voksne at epidemien spres nå. Den drives av mye sosial kontakt på private fester, på serveringssteder og i hjemmet, sier han.

- Hvor mye smitte tåler vi?

- Regjeringens mål er at epidemien ikke skal overstige helsetjenestens behandlingskapasitet. Sykehusene opplever nå ingen belastning å snakke om, og kommunene håndterer greit de milde tilfellene; få av dem trenger legehjelp. Vi ønsker å holde epidemien under kontroll, for blir det mange tilfeller, kan viruset også ramme sårbare grupper, sier Aavitsland.

3 602 599 personer er vaksinert med første dose av coronavaksine i Norge, viste FHIs statistikk tirsdag. 1 823 386 personer har fått andre dose.

Stabile innleggelsestall

FHI-overlegen opplyser at eventuelle nye tiltak må stå i forhold til trusselbildet.

- Vi vurderer aldri smittetallet alene, men ser også på antallet sykehusinnleggelser, som foreløpig er stabilt, sier han, og legger til:

- De viktigste tiltakene skjer ute i kommunene: vaksinering, testing og - smitteoppsporing. I tillegg må folk fortsatt følge rådet om å holde seg hjemme ved symptomer. Hos unge voksne kan de første symptomene - altså hodepine, sår hals, feber, hoste, rennende nese - være ganske milde.

Kommuner som opplever større utbrudd, kan vurdere lokale tiltak rettet mot der smitten foregår, legger han til.

«Data før dato»

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, sier til Dagbladet at vi tåler mer smitte i samfunnet, fordi stadig flere blir vaksinert.

- Vi følger situasjonen tett, og da spesielt sykehusinnleggelser og kapasitet i helsetjenesten, sier han.

Forrige uke besluttet regjeringen å utsette trinn fire i gjenåpningsplanen.

- Det vil bli gjort en ny vurdering av trinn fire i midten av august, basert på faglige råd og anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det er data før dato som avgjør fremgangen i gjenåpningen, sier Korkunc.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer