Advarer mot ekstremisme:

- Vi er på vei inn i ei sirkelsag

Amerikanske ekstremisteksperter frykter at angrepet på Kongressen bare er begynnelsen på noe langt større.

ADVARER: Oren Segal overvåker hatgrupper på nettet. Han har sett voldelige ekstremisme vokse i flere år, og frykter at dette bare er begynnelsen. Video: 60 minutes / AP / The New Yorker. Reporter: Agusta Magnusdottir / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det som skjedde 6. januar i Washington D.C., kan på mange måter ha vært den mest forutsigbare terrorhendelsen i USAs moderne historie, sier visepresident i borgerrettighetsorganisasjonen ADL Center on Extremism (COE), Oran Segal, i et intervju med CBS News' «60 Minutes».

Sammen med et team av forskere overvåker han aktiviteten til en rekke ekstremistgrupper i inn- og utland, som utgjør en potensiell trussel for USA. Han skal ha varslet lokale og nasjonale sikkerhetsmyndigheter om en urovekkende utvikling allerede måneder før angrepet på Kongressen, som krevde fem menneskeliv.

- Når faktorer som «hvit makt»-holdninger, innvandring, militsgrupper og konspirasjonsteorier kolliderer, og det i tillegg blir hevdet at presidentvalget ble «stjålet», er det rart at folk gjorde som de gjorde? spør Segal.

Han forteller at aktiviteten til ekstremistgrupper har «vokst betydelig» på sosiale medier som Facebook og Twitter den siste tida, og understreker at «nå som disse plattformene begrenser deres spillerom, trekker gruppene bare til de fjerne hjørner av internett».

- Disse menneskene er fremdeles der ute. Hatet deres er reelt, sammen med troen på en illegitim regjering frastjålet dens rettmessige leder, Donald Trump. Med gjentakende påstander om valgfusk blir de også oppmuntret. Og når du har ekstremister som er oppmuntret over en lengre periode, ender du opp med masseskytinger som den i El Paso (der det ble skutt målrettet mot meksikanere på et kjøpesenter 3. august 2019, journ.anm.), så vel som angrepet på Kongressen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer