- Vi er presset til grensen av hva vi klarer

I tråd med de stigende drapstallene, sliter Rettsmedisinsk institutt med kapasiteten. - Det hender vi må si nei til politiet, sier avdelingslederen.

- PRESSET: Torleiv Rognum sier til Dagbladet at det ikke er mangel på arbeidsoppgaver på avdelingen. Årlig utfører de 900 obduksjoner, men bare hittil i år er vi kun seks drap unna å overstige drapsraten for hele 2012. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
- PRESSET: Torleiv Rognum sier til Dagbladet at det ikke er mangel på arbeidsoppgaver på avdelingen. Årlig utfører de 900 obduksjoner, men bare hittil i år er vi kun seks drap unna å overstige drapsraten for hele 2012. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har ikke mer å gå på - jeg tror den lovlige overtidsgrensa ligger på 300 timer i året. Noen av oss ligger over det, sier Torleiv Rognum til Dagbladet.

Han er avdelingsdirektør for rettspatologi og klinisk rettsmedisin i Folkehelseinstituttet. Gjennom stillingen får han sett konsekvensene av de høye drapstallene på nært hold.

I hele 2012 ble det talt 28 drap, ifølge Kripos' nasjonale drapsoversikt. Allerede er 22 mennesker drept i Norge i år.

- Presset til grensen Rognum forteller at det medfører lange dager og presset kapasitet på avdelingen, som hjelper og rådfører politiet på åstedet etter et mistenkelig dødsfall. Blant rettsmedisinernes oppgaver, er å finne dødstidspunktet, obdusere avdøde - og deretter å møte i en eventuell rettssak. I tillegg sjekker de eventuelle skader på andre personer involvert for å se om det passer med eventuelle forklaringer.

Men de er ikke flere enn åtte ansatte, inkludert nyansatte - og dødsraten går sterkt utover kapasiteten på avdelingen.

- Jeg synes vi er presset til grensen av hva vi klarer. Vi dekker halve landet: Sørøst-Norge. I tillegg har vi funksjoner for resten av landet. Vi er presset. I tillegg skal vi lære opp nye medarbeidere. Vi er skviset på tid, sier han til Dagbladet.

- Må si nei til politiet Rognum forteller at avdelingen i gjennomsnitt utfører 900 obduksjoner i året, og at de «som oftest» klarer å gjennomføre alle henvendelsene de får fra politiet.

- Men det krever hardt arbeid, sier han. - Vi skulle nok gjerne gitt bedre service, og komme med en gang vi blir spurt. Jeg håper ikke det går ut over kvaliteten på arbeidet. Så langt tror jeg ikke det har gjort det. Det er selvfølgelig saker vi må si nei til, men da gjelder det gjerne utredninger eller saker for politiet. Det hender en sjelden gang at vi ikke makter, sier han.

Avdelingsdirektører viser til opp- og nedganger i drapstallene de siste tiåra, og sier samtidig at det er vanskelig å si om det endelige tallet for 2013 vil overstige fjorårets.

- Det kommer ofte slike opphopninger, uten at det betyr at det vil fortsette å øke utover året, sier han.

- Med hånden på hjertet Uansett er det nok å gjøre for de ansatte ved avdelingen for rettspatologi og klinisk rettsmedisin.

- Det er høyt arbeidspress, det kan jeg med hånden på hjertet si. Det er mye overtid, og vi yter mer enn en vanlig arbeidsdag, slik som ettermiddager og helger. Vi møter også i retten, og det tar mye tid. Vi er hardt kjørt, sier han. - Vi er fem overleger og fire helt unge, ferske med begrenset erfaring.

- Vi er presset til grensen av hva vi klarer