Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Vi er prisgitt Gilde

Bøndenes egne Gilde-pølser er billigere i butikken enn den prisen konkurrentene må betale for bare råvaren. Konkurrentene er kritiske til Gildes kjøttmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist uke solgte Rimi-butikkene Gilde grillpølser til kr 31,67 pr. kilo. Det er langt under hva en frittstående konkurrent som Leiv Vidar må betale bare for kjøttråvaren.

-  Det er ikke lett å være kjøttvareprodusent i Norge og konkurrere med giganten Gilde. De har 75 prosent av slakte- og råvaremarkedet, og styrer regulering og priser. Det eksisterer et politisk ønske om mangfold og konkurranse, men når vi bokstavelig talt er prisgitt den største aktøren, Gilde, sier det seg selv at det ikke er reell konkurranse, sier daglig leder hos Leiv Vidar AS, Morten Emanuelsen.

Pølsesuksess

Leiv Vidar på Hønefoss er historien om en pølsesuksess. Fra å være en slaktebutikk har bedriften arbeidet seg opp til å bli en ledende «pølse- og lompeleverandør». De har halvparten av bensinstasjons- og kioskmarkedet, men er små i dagligvarebutikkene. Bare Rema og Ica fører foreløpig Leiv Vidar-pølser.

-  Men vi må satse mer på dagligvaresiden for å kunne sikre og utvikle de drøyt 100 arbeidsplassene på Hønefoss. Da er vi avhengig av råvarer til fornuftig pris. Råvarene er vår største produksjonsutgift. Vi har kjøpt mye fra Gilde, men kjøper nå det meste fra private slaktebedrifter. Prisen er imidlertid stort sett den samme, markedsreguleringen sørger for det. De private slakteriene må betale like mye for slakt som Gilde.

Billig Gilde-kjøtt

Emanuelsen synes det er påfallende at Gildes produkter ofte selges til så rimelige priser i butikkene.

-  De kan selge billig til kjedene. Men vi får ikke kjøpt rimelige råvarer. Da er vi dømt til å tape i konkurransen på pris, sier han.

I LANGE BANER: Hos Leiv Vidar på Hønefoss produseres pølser i lange baner, først og fremst til bensinstasjons- og kioskmarkedet. Her er daglig leder Morten Emanuelsen. Foto: Sveinung Uddu Ystad
I LANGE BANER: Hos Leiv Vidar på Hønefoss produseres pølser i lange baner, først og fremst til bensinstasjons- og kioskmarkedet. Her er daglig leder Morten Emanuelsen. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Når det gjelder denne ukas billige Gilde-pølser hos Rimi og Ica, sier Gildes kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist at dette er et kampanjetilbud på grunn av vinterferien.

-  Det kommer i stand som følge av et spleiselag mellom butikkjeden og oss. Jeg tror for øvrig alle butikkjedene har fått dette tilbudet fra oss, forteller Sundquist.

I november i fjor var det stort overskudd av svinekjøtt. Skinkestek og koteletter ble solgt for ned mot 30 kroner kiloen i butikkene. Gilde bekreftet da i Nationen at de hadde satt ned prisen 10- 15 prosent til kjedene.

Men det samme opplevde ikke Leiv Vidar:

-  Vi nyter aldri godt av slike prisnedsettelser, og har dermed ikke mulighet til å selge pølsene for slike tilbudspriser, sier Emanuelsen.