- Vi er redde for at han blir torturert

Familien til den bortførte nordmannen Ehsan Arjemandi fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske Ehsan Arjemandi (38) ble bortført mens han satt på en buss fra Karachi forrige fredag.

Flere biler som så ut til å være fra etterretningtjenesten tredde en svart hette over hodet til Arjemandi og tok ham med seg, ifølge slektninger som også satt i bussen.

Fremdeles har ingen hørt fra trebarnsfaren, og familien er svært fortvilet.

Redde for tortur
- Vi er redde for at han blir utsatt for tortur, eller rett og slett blir drept, sier broren Mohammed Arjemandi til Dagbladet.no.

- Vi er fra Balutsjistan, og alle balutsjere som blir bortført av pakistansk eller iransk etterretning blir utsatt for tortur. Barna hans gråter og er redde for at han ikke får mat eller gå på do. De stiller mange spørsmål og savner faren veldig mye. Ehsan har også dårlig helse, og ble uføretrygdet i ung alder. Han må ha medisiner fire ganger daglig.

Menneskerettighetsaktivist
Ehsan Arjemandi kom til Norge som 15-åring. Han flyktet med foreldre og søsken fra Iran gjennom Pakistan. Alle i familien er norske statsborgere, og barna hans er født og oppvokst i Norge.

Mohammed Arjemandi har vanskelig for å forstå hvorfor pakistanske myndigheter skulle ha interesse av å bortføre broren.

- Vi vet ikke hvorfor de har tatt ham. Ehsan har aldri gjort noe galt, og Norge har lært oss at å være et fredelig menneske er det beste, men han er balutsjer og menneskerettighetsaktivist. Pakistan bryter menneskerettigheter i Balutsjistan, og når han påpeker dette irriterer han pakistanske myndigheter.

Skuffet over UD
Arjemandi er skuffet over at UD ikke har brukt med tyngde for å finne ut hvor broren er.

- Vi forventer at norske myndigheter jobber for at en uskyldig nordmann blir frigitt. UD har vært sympatiske og forståelsesfulle, men har ikke lagt nok press på Pakistan. Norge har stor innflytelse, men bruker den ikke selv om en nordmann er i livsfare.

UD har ikke noe nytt å melde angående saken.

- Vi har mottatt en medisinsk rapport på mannen, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen.

- Rapporten blir overlevert pakistansk UD i dag. Vi vil vise alvoret i saken og at vedkommende har behov for oppfølging. Vi er i kontakt med pakistanske myndigheter daglig, men har ikke fått noe tilbakemelding på hvor han er.

Ifølge Amnesty International har Pakistan forpliktet seg til å spore opp hundrevis av balutsjere som er bortførte. Menneskerettighetsorganisasjonen hevder at landet holder mennesker på hemmelige steder og rettferdiggjør dette med at det er del av krigen mot terror.