Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi er redde»

KIRKENES (Dagbladet): Rett øst - noen mil ute i havet - kjemper 116 mennesker en desperat kamp mot en grusom kvelningsdød. Folk i Kirkenes er sjokkerte. Og redde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tragedien er så nær, og vi kan ingenting gjøre. Det gjør vondt, sier Ann Kristin Perssen.

Vennskapsby

- I Kirkenes er fem prosent av befolkningen russere, båndene mellom nabofolkene er blitt så tette. Derfor gjør dette et voldsomt inntrykk på oss alle, sier varaordfører Linda Randal.

Marinebyen Severomorsk på Kola er vennskapsby med Kirkenes og Sør-Varanger kommune. Kanskje hører mannskapet på «Kursk» til i nettopp denne byen.

- For 10- 12 år siden var de jo bare russere, nå er de blitt mennesker av kjøtt og blod. Vi kjenner dem, vi møter dem jo hver dag. Jeg tenker på de stakkars medmenneskene som er fanget i dypet, sier Einar Østrem.

Folk i Kirkenes vet ikke hva de skal tro. Eller hvem kan de stole på. Det er mange som ikke har glemt alle løgnene fra den kalde krigens dager.

- Vi har ikke panikk, men det er klart vi kjenner frykt. Inni oss er vi ganske redde, sier Elin Restad Karlsen.

- Vi vet ikke sannheten om ubåtforliset, og de militære skal man ikke stole på, uansett hva de sier, mener Rune Olesrud.

Fiskefrykt

Han lever med uhyggelige miljøbomber tett inn på livet. Rett over grensa finnes et eldgammelt kjernekraftverk. I samme område lagres atomavfall på verdens største atomkirkegård.

Og i havet lurer atomdrevne ubåtmonstre som russerne ikke har penger til å vedlikeholde.

Langs hele norskekysten fulgte årvåkne aktører i fiskerinæringa dramaet utenfor Finnmark, ikke bare fordi man frykter at radioaktivitet skal driver nordover med havstrømmene og mot fiskefeltene i Barentshavet. Men vet nemlig også at atomuhellet kan ha en psykologisk effekt hos forbrukerne i utlandet, de som skal ete norsk fisk.

- Vi er bekymret og følger situasjonen nøye, bekrefter Ann-Torill Benonisen, rådgiver i Fiskeri- og havbruksnæringas landsforening.