UBÅT: Dette er ekkoloddbilder av gjenstanden funnet på havbunnen i Gävle havn. Eksperter påpeker at objektet har en tydelig båtform. Foto: Gävle havn
UBÅT: Dette er ekkoloddbilder av gjenstanden funnet på havbunnen i Gävle havn. Eksperter påpeker at objektet har en tydelig båtform. Foto: Gävle havnVis mer

- Vi er sikre på at det var en fremmed farkost i Gävle havn

Etterlot distinkte avtrykk på havbunnen, og forsvant på kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avtrykk på havbunnen havna i den svenske byen Gävle stammer ifølge uavhengige eksperter fra en fremmed farkost, skriver Dagens Nyheter (DN).

- Vi er sikre på at det har vært en fremmed farkost i Gävle havn, sier Nils-Ove Jansson, pensjonert kommandør i det svenske sjøforsvaret, tidligere konstituert sjef for Militära underrättelse- og säkerhetstjänsten (MUST) og medforfatter av ekspertrapporten, til Aftonbladet.

Jansson og samarbeidspartner Nils Engström vil ikke konkludere med hvor den fremmede farkosten kan komme fra.

13 meter lang

Det var 29. juni kartlegging av havbunnen med ekkolodd avdekket en 13 meter lang og 3 meter høy båtliknende gjenstand på havbunnen i havna. Ved kontrollmålilng et par timer seinere var gjenstanden forsvunnet, men hadde etterlatt seg distinkte flere centimeter dype avtrykk.

Jansson og Engström utelukker naturlige årsaker til ekkoloddavlesningen og avtrykket, som teknisk feil, fisk, hval eller båtvrak. De sendte i går rapporten til havnemyndighetene og Försvarsmakten.

Försvarsmakten avviser at de hadde en operasjon i området på det aktuelle tidspunktet. Dermed tyder mye på at det dreier seg om en mindre ubåt med begrenset dykkeevne, skriver Aftonbladet.

MINIUBÅT: Svenske medier spekulerer på om gjenstanden på havbunnen var et eksemplar av den avanserte russiske miniubåten Triton NN, som også er i stand til å fungere som en vanlig overflategående farkost.
MINIUBÅT: Svenske medier spekulerer på om gjenstanden på havbunnen var et eksemplar av den avanserte russiske miniubåten Triton NN, som også er i stand til å fungere som en vanlig overflategående farkost. Vis mer

Avviser fremmed ubåt

Det svenske forsvaret holder på å analysere hendelsen 29. juni på egen hånd.

- Ut fra det vi vet akkurat nå, er det ingenting som tyder på at det dreier seg om fremmed undervannsvirksomhet i Gävle havn, sier Försvarsmaktens pressetalsmann Jesper Tengroth til DN.

Han understreker analysen ikke er ferdigstilt.

Under den store ubåtjakten i Stockholms skjærgård for tre år siden ble det spekulert på om det dreide seg om en russisk avansert miniubåt av typen Triton NN.

Frakter spesialsoldater

Triton NN kan fungere både som ubåt og som vanlig overflategående båt, og blir bl.a. brukt til å frakte russiske spesialsoldater under hemmelige oppdrag. Jansson og Engström opplyser at de har sammenliknet ekkoloddbildene med miniubåten.

- Det er mange likheter, men først og fremst er lengden ulik, så med det foreliggende materialet går det ikke an å identifisere noe fartøy, sier Jansson.

NATTEJAKT: (Fra 2014.) Søket etter den angivelige ubåten fortsetter i bekmørke i den stockholmske skjærgården. Video: Øistein Norum Monsen, Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer Vis mer

Den pensjonerte kommandørens siste stilling var å lede Västkustens marinkommando, og han har skrevet boka «Omöjlig ubåt» (2014) - om nettopp Sovjetunionens krenkinger av svensk territorialfarvann og ubåtjakten på 80-tallet.

- Slik Russland har gått fram de siste åra, kan man spørre seg om hvem som ellers skulle gjort det. Men for å peke ut en annen makt må vi ha vanntette bevis, sier Jansson.

Koblet til Trøndelag

Han sier at nettopp Gävle havn ble nevnt under en konferanse i Moskva i vår, under en presentasjon Russlands generalstabssjef Valerij Geramsimov holdt om trusselen fra Nato.

Ifølge Jansson viste Gerasimov fram et kart der Nato-materiell lagret i tunneler i Trøndelag kunne fraktes over land via Östersund, og Sundsvall til Gävle, hvor det kunne bli lastet over på skip. Under en svensk øvelse tidligere i år ble også Gävle havn brukt til å frakte militært utstyr på vei til øya Gotland.

- Det fins altså en operativ kobling, men den får andre bedømme, sier Nils-Ove Jansson.