Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er sikret for alle tenkelige scenarioer

Breivik får nye voktere og nye omgivelser, men skal være minst like godt sikret i Skien.

SPARTANSK: Dette er en celle i Skien fengsels Avdeling A før det ble gjort ombygginger i forkant av at Breivik i går ble flyttet dit. Arkivfoto: Torbjørn Berg
SPARTANSK: Dette er en celle i Skien fengsels Avdeling A før det ble gjort ombygginger i forkant av at Breivik i går ble flyttet dit. Arkivfoto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ledelsen ved Skien fengsel har forberedt seg i lang tid på at Anders Behring Breivik kunne bli overført dit, og har nå på plass en rekke ekstra sikkerhetstiltak i det som i utgangspunktet var en av de sikreste fengselsavdelingene i landet.

- Det har blitt tilført noe ekstra ressurser, både i bemanning og en del ekstrautstyr. Dette har vært planlagt og vi har hatt tid til å forberede oss, sier fungerende fengselseder Karl Hillesland til Dagbladet.

Narkoboss forrige fange Skien fengsel, som har ordinær kapasitet på rundt 80 innsatte, huser blant andre en rekke drapsdømte. Den forrige som satt på en avdeling med «særlig høyt sikkerhetsnivå» var Mourad El Machouri, hovedmannen i «Broken Lorry-saken», en av Norges største narkosaker. Han satt i over et år i Skien fengsel fra oktober 2008.

Hillesland bekrefter at fengselet har bygd om denne avdelingen betydelig i forkant av Breiviks ankomst i går. Samtidig er etter alt å dømme den ytre sikkerheten ved de høye murene skjerpet. Dette er også ett av fengslene der det i fjor ble innført flyforbud over området.

MANGE TILTAK: Den aktuelle høysikkerhetsavdelingen skal i utgangspunktet være rømningssikker, men flere Breivik-spesifikke tiltak er nå innført, også med tanke på at noen kan ønske å angripe massedrapsmannen. Arkivfoto: Torbjørn Berg
MANGE TILTAK: Den aktuelle høysikkerhetsavdelingen skal i utgangspunktet være rømningssikker, men flere Breivik-spesifikke tiltak er nå innført, også med tanke på at noen kan ønske å angripe massedrapsmannen. Arkivfoto: Torbjørn Berg Vis mer

- Dette er et veldig omfattende sikkerhetsregime. Vi har gått gjennom tidligere store og små hendelser og har analysert risiko for alle tenkelige scenarioer, sier Hillesland.

Ifølge ham er tiltakene rundt terroristen nesten helt like som på Ila, både bygningsteknisk og når det gjelder Breiviks daglige timeplan.

Det betyr at Breivik som på Ila vil disponere tre celler, for å unngå soningsskader i den fullstendige isolasjonen fra andre innsatte. I Ila fengsel var hver celle  sju-åtte kvadratmeter store. Den ene cella er soverom med en TV der han har sett DVD-filmer, det andre har fungert som et oppholdsrom der han har skrevet på en offline PC, lest bøker og sett film, mens den tredje hadde treningsapparater.

- Ekstremt Den siste tida har ansatte fra Skien fengsel vært på befaring i Breivik-seksjonen i Ila fengsel og omvendt, men det er nå nye fengselsbetjenter som får ansvaret for Norges desidert best bevoktede innsatte. De har blitt drillet i at årvåkenheten overfor Breivik og hans omgivelser ikke kan opphøre i ett eneste øyeblikk.

LUFTEGÅRD: Også uteområdet er svært begrenset for sjeldne fanger på avdeling for særlig høy sikkerhet.
LUFTEGÅRD: Også uteområdet er svært begrenset for sjeldne fanger på avdeling for særlig høy sikkerhet. Vis mer

- Det handler om å være ekstremt påpasselige og holde fokus på reglene hver eneste dag, sier fengselslederen.

I Ila fengsel ble det hele tiden gjort endringer i tidspunktene for blant annet lufting og kontakt med ansatte.

-Vi har en eneste fast rutine, og det er at vi ikke har noen faste rutiner. Vi skal ikke være forutsigbare. Vi skal bidra til at samfunnet får et rettsoppgjør og at han ikke får gjort noe med andre menneskers liv og helse, har Ilas fengselsdirektør Knut Bjarkeid tidligere fortalt til Dagbladet.

BESØKENDE SJEKKES: Folk som skal på besøk må gjennom en metalldetektor før de plasseres i et spesialbygd besøksrom med en glassplate mellom den besøkende og den innsatte.
BESØKENDE SJEKKES: Folk som skal på besøk må gjennom en metalldetektor før de plasseres i et spesialbygd besøksrom med en glassplate mellom den besøkende og den innsatte. Vis mer

Det er ventet at Breivik vil bli værende i Skien fengsel i rundt ti uker mens det gjøres endringer i Ila fengsel, med tanke på mange års soning eller et opplegg rundt tvungent psykisk helsevern. Ledelsen ved Ila har også bedt om en viss rotering i håndteringen av den ekstremt ressurskrevende innsatte.

- Det er god sikkerhetstenkning å flytte på innsatte med jevne mellomrom, sier Bjarkeid.

image: - Vi er sikret for alle tenkelige scenarioer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media