- Vi er sinte på Atli

Familien til den tidligere Lynspilleren Einar Örn Birgisson prøver å bearbeide sorgen etter det grufulle drapet som ryster Island. I går møttes de for å tenne lys og søke trøst hos hverandre. En tidligere islandsk landslagsspiller i fotball, Atli Helgason, er varetektsfengslet i fire uker, etter at han tilsto drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til i går ble den tidligere Lynspilleren Einar Örn Birgisson funnet drept. Atli Helgason (33) har tilstått drapet. Han har vært lagkamerat med Birgisson, og spilte på det islandske fotballandslaget. Helgason ble i går kveld varetektsfengslet i fire uker.

- Vi er sinte på Atli, men er samtidig klar over at dette også er en vanskelig tid for hans familie, sier Einar Örn Birgissons far, Birgir, til den islandske avisa Dagbladet Visir.

- Det er selvfølgelig stor sorg i familien, og vi må bearbeie sorgen litt etter hvert. Jeg antar at det også er sorg i den siktedes familie.

Birgissons nærmeste familie og venner kom sammen til en minnestund ved tjernet i Kspavogi. De trøstet hverandre, og tente lys til Birgissons minne. Den avdøde var en svært populær og suksessrik mann på Island. Han hadde en stor vennekrets, og vil bli savnet av mange.

Flere personer

Birgisson ble drept etter slag mot hodet. Helgason har fortalt politiet hva slags våpen som ble brukt i drapet. Politiet har søkt etter våpenet i hele natt og i dag, men har foreløpig ikke funnet det. Birgisson skal være drept med en tung gjenstand, men politiet er svært tilbakeholdne med ytterligere opplysninger.

Politiet mistenker at flere personer kan være innblandet i forsvinningen, og muligens også drapet. Rundt tolv timer etter at Birgisson ble meldt savnet, ble bilen hans funnet på en parkeringsplass ved hotell Loftleidir, ved flyplassen Keflavik. Der hadde letemannskap vært tre ganger i løpet av natta. Da sto ikke bilen der.

Politiets mener at Helgason har kjørt bilen til parkeringsplassen etter klokka tre om natta. Men de vet at han ikke kjørte drosje tilbake fra plassen.

Dermed tror de han har fått skyss av en annen person.

Gjemte liket

Sentrale kilder sier til DV at mistanken falt på Helgason allerede første døgnet. Fredag 10. november ble 33-åringen intervjuet av DV. Han sa at han ikke skjønte hva som kunne ha skjedd. «Dette likner ikke ham», sa mannen. I tida etterpå har han hjulpet familien med å lete etter Birgisson. Tirsdag denne uka ble han arrestert, og satt i lange avhør. I går begynte politiet å søke ved Grandavik, en liten by som ligger ved et lavalandskap sørøst på Island.

Politiet hadde da fått opplysninger om at Birgissons bil var sett der, før den ble funnet ved flyplassen.

Da tilsto 33-åringen drapet, og viste politiet hvor han hadde gjemt liket.

Ifølge DV solgte Helgason veksler for tre millioner islandske kroner (rundt 300 000 norske kroner) etter at Birgisson var meldt savnet.

Under ransakelsen av Helgasons bolig, fant politiet dokumentasjon på at den tidligere advokaten kan ha robbet et dødsbo.

Agnars W. Agnarsson ble funnet drept 14. juli i fjor. Helgason var bostyrer for dødsboet. Vlver Gunnarsson ble dømt til 16 års fengsel for drapet.

Her er en islandsk kondolanseprotokoll

Også på Lyns hjemmesider kan du skrive en siste hilsen