Skoleskyting i Texas

- Vi er sinte

Debatten om våpenlovene i USA har på nytt skutt fart etter skoleskytingen i Uvalde, Texas.

TORDENTALE: Etter skoleskytingen i Uvalde, Texas, hvor 18 elever og tre lærere ble drept, gikk den demokratiske senatoren Chris Murphy hardt ut i en apell. Vis mer
Publisert

Etter skoleskytingen i Uvalde i Texas, der minst 19 skoleelever og to voksne ble drept, har igjen debatten om landets våpenlov blusset opp.

En av dem som har ytret sin mening om den liberale våpenpolitikken er den tidligere presidenten i USA, Barack Obama.

Han mener at USA er «handlingslammet, ikke på grunn av frykt, men på grunn av en våpen lobbyisme og et politisk parti som ikke har vist noen vilje til å handle på en måte som kan bidra til å forhindre disse tragediene», heter det i en uttalelse fra den tidligere presidenten, ifølge CNN.

- Michelle og jeg sørger med familiene i Uvalde, som nå opplever en sorg som ingen skal trenge å bære. Vi er også sinte for dem, heter det i uttalelsen fra Obama.

Etter store masseskytinger eller skoleskytinger i USA blusser debatten om våpenloven ofte opp i landet.

I USA er retten til å eie våpen er grunnlovsfestet, og det er nesten fri adgang til å eie våpen til bruk på jakt, i skytesport eller til å forsvare seg selv. Likevel har delstatene i USA ulike lover og rutiner rundt registrering av våpen.

- Tid for å snu

I en tale etter skoleskytingen gikk president Joe Biden ut og holdt en tale for nasjonen. I likhet med sin forgjenger gikk også Biden hardt ut mot våpenloven.

Presidenten uttalte at man trenger å ha en «sunn fornuft» når det kommer til våpenloven. Han nevnte også skytingen i Buffalo, som skjedde for ti dager siden, og han beklaget at det i begge tilfellene var mulig for en 18-åring å kjøpe et våpen og begå så forferdelige forbrytelser, ifølge The Guardian.

- Når skal vi stå opp mot våpen lobbyisme? Hvorfor er vi villige til å leve med disse blodbadene? Hvorfor fortsetter vi å la dette skje? spurte presidenten i sin tale.

Biden uttalte at det er «tid for å snu denne smerten til handling».

- For hver forelder, hver borger i dette landet. Vi må gjøre det klart for hver politiker i dette landet: Det er tid for å handle. Det er tid for de som hindrer, forsinker eller blokkerer en våpenlov med sunn fornuft - vi må fortelle deg at vi ikke vil glemme, sa Biden i sin tale til nasjonen.

Ifølge CNN har det vært flere masseskytinger i USA enn det har vært dager i 2022. Så langt i år har det vært 144 dager og 212 masseskytinger i USA.

Bevæpnede lærere

Etter skoleskytingen i Texas har imidlertid flere republikanere vært ute å advart om å stramme inn retten til å eie et våpen.

Senatoren i North Carolina, Thom Tillis, advarer demokratene om å ikke ta en «brå avgjørelse» ved å prøve å vedta lover som vil påvirke rettighetene til å kunne forsvare seg selv med våpen.

- Folk vil umiddelbart gå over til lover som for meg er røde flagg. Jeg mener flere har det jeg anser som en overdreven holdning til lovlydige våpeneiere. Så spørsmålet er om vi faktisk kan føre en politikk som kan gjøre en forskjell, men ikke nekte folk rettighetene til å eie et våpen? sier senatoren til CNN.

Også spørsmålet om bevæpnede lærere har blusset opp etter skoleskytingen.

Den republikanske riksadvokaten i Texas, Ken Paxton, foreslår at man bør trene opp lærere til å beherske våpen for å forhindre skoleskytinger, Det uttalte han i et intervju med det konservative mediet Newsmax, ifølge CNN.

- Lærere og andre administratorer på skolene som har gått gjennom opplæring og som er bevæpnet vil redde liv, sier han ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer