Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er siviliserte mennesker

Sier Raúl Castro om det historiske håndtrykket. Få tror det betyr politiske endringer.

 HISTORISK: Media og kommentatorer verden over kaller bildet av de to erkefiendene, USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro, for historisk. Men det er delte meninger om håndhilsingen er uttrykk for noe mer enn en ren høflighet. I eksilmiljøet i Miami blir Obamas opptreden sterkt kritisert. Foto: SABC/Ap
HISTORISK: Media og kommentatorer verden over kaller bildet av de to erkefiendene, USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro, for historisk. Men det er delte meninger om håndhilsingen er uttrykk for noe mer enn en ren høflighet. I eksilmiljøet i Miami blir Obamas opptreden sterkt kritisert. Foto: SABC/Ap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hilsescenen mellom USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro under minneseremonien for Nelson Mandela i Soweto i går blir kommentert og analysert verden over.

- Når et et håndtrykk mer enn et håndtrykk, spør avisa Miami Herald. Når det bare skjer hvert 13. år, svarer avisa. Det er nemlig 13 år siden sist en cubansk og en amerikansk president møttes og hilste på hverandre. Da var det Fidel Castro og Bill Clinton som møttes og hilste under et FN-toppmøte.

Hva sa de? - Det ville vært virkelig interessant om en som ekespert på å lese på lepper, kunne deskifrere hva Raúl sa til Obama, sier lederen i den eksilcubanske organisasjonen Cuban American national Foundation, Francisco Hernández, til Miami Herald.

- Vi er siviliserte mennesker, sa Castro til den colombianske radiostasjonen La FM om håndhilsingen i Soweto i går.

Ren høflighet Ifølge avisa varte møtet mindre enn 10 sekunder. En talsmann for Det hvite hus sier møtet ikke var planlagt, og det ikke var noe mer en del av en hilserunde som omfattet et stort antall stats- og regjeringssjefer. Det ville vært uhøflig å ikke hilse, blir det sagt.

- Vi er klar over at det er lenge siden USAs og Cubas presidenter befant seg på samme sted. Men folk må huske på hva denne dagen handlet om, nemlig Nelson Mandela, en av det tyvende århundrets giganter, sier nasjonal sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes til avisa.

Tidligere president Jimmy Carter sier imidlertid til CNN at han håper håndtrykket er et godt tegn for framtida. Carter er blant dem som har arbeidet for en forsoning mellom de to landene.

Blokade Siden den cubanske revolusjonen i 1959 har forholdet mellom de to nabolandene vært en krigstilstand, politisk, økonomisk og til tider militært. I 1961 prøvde eksempelvis CIA-støttede leiesoldater å invadere Cuba ved Grisebukta.

Under den kalde krigen var forholdet ekstra spent. I oktober 1962 sto verden på randen av atomkrig da USA oppdaget at Sovjetunionen hadde lagret mellomdisanseraketter.

Krisa varte i 13 dager, og ble løst ved at Sovjetunionen lovet å demontere installasjonene, mens USA lovet å ikke angripe Cuba.

I alle år etter revolusjonen har USA imidlertid drevet økonomisk krigføring mot Cuba gjennom blokaden som er opprettholdt til dags dato, og som under George W. Bush ble kraftig skjerpet.

Ny start Etter at Barack Obama overtok, har han tatt til orde for «a new beginning» i forholdet mellom USA og Cuba. De konsulære forbindelsene er bedret, det er bedre samarbeid om redningsaksjoner, oljevernberedskap og kamp mot narkotika blant annet.

En del av innskjerpingene som Bush Jr. innførte, som begrensinger på pengeforsendelser fra USA til familier på Cuba, er reversert.

- I denne sammenhengen kan håndtrykket være et positivt signal, men jeg tror ikke folk skal lese for mye inn i det. Blokaden blir ikke opphevet i morgen, sier leder i Cuba-avdelingen i The Washington Office on Latin America (WOLA), Geoff Thale, til avisa.

Sterke reaksjoner Håndhilsingen blir kritisert og dels fordømt regime-kritikere.

Datter til den avdøde cubanske dissidenten Oswaldo Payá, Rosa María Payá, klandrer Obama for å «hilse på diktatoren og han som sannsynligvis er ansvarlig for min fars død». Oswaldo Payá døde i en trafikkulykke i fjor.

Undertrykker Den republikanske politikeren Ileana Ros-Lehtinen reagerer også sterkt på at Obama håndhilser på Raúl Castro, som han mener representerer at av verdens mest undertrykkende regimer.

Hun sier det er beklagelig overfor cubanske opposisjonelle som tar store risker i kampen for menneskerettigheter, at Obama på denne måten anerkjenner deres undertrykker.

Fortsetter tilnærming? Sjefen for Adrienne Arsht Latin America Center, Peter Schechter,  sier at det faktum at Obama hilste på Castro til tross for at han visste at han ville bli fordømt for det hjemme i USA, kanskje er et tegn på at Obama vil fortsette en slags tilnærming til Cuba.

 I HAVANNA: En cubaner ser den historiske scenen på TV i sitt hjem i Havanna. Det går ikke fram om det er den cubanske statskanalen som overfører minneseremonien direkte, eller en utenlandsk kanal. Partiavisa Granma viser bare bilde av Raúl Castro på talerstolen. Foto: Ernesto Mastrascusa/EPA
I HAVANNA: En cubaner ser den historiske scenen på TV i sitt hjem i Havanna. Det går ikke fram om det er den cubanske statskanalen som overfører minneseremonien direkte, eller en utenlandsk kanal. Partiavisa Granma viser bare bilde av Raúl Castro på talerstolen. Foto: Ernesto Mastrascusa/EPA Vis mer